Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Mannen opgepakt om bedreigen burgemeester

02-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
wil houben anp
De politie heeft twee mannen van 52 en 62 jaar uit Landgraaf opgepakt voor het bedreigen van de burgemeester van Voerendaal. Ook zouden zij brand hebben gesticht in een loods in de Limburgse gemeente. Dat maakte de politie donderdag bekend.
Burgemeester Wil Houben was op 26 februari met de auto onderweg naar het gemeentehuis toen een man met een bivakmuts de weg opliep en een wapen op hem richtte. De burgemeester ontsnapte door hard weg te rijden. De bedreiging lijkt niet op zichzelf te staan, maar deel uit te maken van een reeks gezagsondermijnende incidenten, aldus de politie. Zo werd in 2017 de auto van een wethouder in brand gestoken.
Waarschuwing
De bedreiging van Houben lijkt volgens de politie een waarschuwing tegen de gemeente en andere diensten die betrokken zijn bij de bestrijding van criminaliteit in Voerendaal. Sinds 2016 zijn hennepkwekerijen en een drugslaboratorium ontmanteld en zijn daaraan verwante belastingschulden geïnd.
De georganiseerde criminaliteit is al jaren een groot probleem en raakt steeds meer verweven met de bovenwereld. Nadat ambtenaren en zelfs burgemeesters te maken kregen met intimidatie en bedreigingen, deden lokale bestuurders dringende oproepen aan Den Haag om de problemen serieus te nemen en meer middelen en politiecapaciteit beschikbaar te stellen. 
100 miljoen extra tegen verweving onderwereld en bovenwereld
Het kabinet liet onlangs weten 100 miljoen euro uit te trekken om de verweving van onderwereld en bovenwereld aan te pakken. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil vooral de georganiseerde drugscriminaliteit aanpakken. Met drugslabs en liquidaties van rivalen in gewone woonwijken, door het dumpen van restgif in de natuur en het bedreigen van burgemeesters ondermijnt die de samenleving.
Misdaad loont
ZEMBLA maakte in 2015 de uitzending ‘ Misdaad loont ’ over de georganiseerde misdaad in Brabant. Met lik-op-stuk beleid proberen de burgemeesters al jaren het tij te keren in de regio: panden worden gesloten, geld en goederen afgepakt. Maar de gevolgen zijn soms groot en beangstigend:  hun auto’s worden in brand gestoken, de burgemeester van Helmond dook enige tijd onder en burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen ontving een doodsbedreiging
Kijk de uitzending 'Misdaad loont'
Oud-procureur Steenhuis legde in 'Misdaad loont' uit waarom hij criminelen de best beschermde diersoort van Nederland noemt:
Bron: ANP

Meer over:

misdaad-loont
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.