Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Maikel S. krijgt 12 jaar

02-12-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
513 keer bekeken
  •  
de-dood-van-een-rapper
De rechtbank in Amsterdam heeft de 37-jarige Maikel S. donderdag veroordeeld tot twaalf jaar cel voor het doodschieten van de 19-jarige Ishmael Gumbs. Zij acht bewezen dat S. het slachtoffer op 21 september vorig jaar met verscheidene kogels om het leven heeft gebracht vlak naast een speeltuintje vol kinderen in Amsterdam-Zuidoost. Een medeverdachte kreeg drie jaar celstraf.

Het Openbaar Ministerie had zestien jaar gevangenisstraf tegen Maikel S. geëist. Volgens de officier van justitie was er sprake van moord. Hij kwalificeerde het misdrijf tijdens de rechtszaak zelfs als liquidatie.

De rechtbank oordeelde echter dat niet vaststaat dat S. van tevoren de bedoeling had Gumbs om te brengen. Zij acht hem dan ook niet schuldig aan moord, maar aan doodslag.

September 2009 werd de 19-jarige Ishmael Gumbs in Amsterdam Zuid-Oost vermoord. Hij was de derde dode door schietincidenten in de Bijlmer binnen een jaar. Ishmael wilde, zoals veel jongeren in Zuid-Oost, rapper worden. Vrienden, familie en rappers vertellen in ZEMBLA - ' De dood van een rapper ' van Cees Overgaauw en Frans Glissenaar,  over zijn te korte leven en de hiphop-cultuur in de wijk.

Ruzie
De dodelijke schietpartij volgde op een ruzie eerder die dag tussen Gumbs en de vriendin van Maikel S. Toen beide mannen elkaar later bij het speelveldje tegenkwamen, laaide de ruzie weer op. Er ontstond een worsteling en uiteindelijk een schietpartij.

S. stelde tijdens de zitting dat hij op Gumbs heeft geschoten uit zelfverdediging. Zijn opponent had namelijk ook zelf een vuurwapen bij zich. "Het was hij of ik", verklaarde S. voor de rechtbank.

Over de schreef
De rechtbank oordeelde echter dat Maikel S. over de schreef is gegaan bij het zichzelf verdedigen. Zo heeft hij ook nog meerdere malen op Gumbs geschoten terwijl die al gewond op de grond lag. De rechtbank rekent hem dit "zwaar" aan.

Een tweede verdachte, de 35-jarige Jerrol S., kreeg van de rechtbank drie jaar celstraf. Volgens de rechters staat vast dat hij zijn vuurwapen aan Maikel S. gaf terwijl die ruzie stond te maken met Gumbs. Maikel S. schoot het slachtoffer vervolgens met dit wapen neer. Ook deze straf was lager dan wat justitie had geëist: veertien jaar cel.

Hoger beroep
De advocaat van Maikel S., Richard van der Weide, zei hoogstwaarschijnlijk in hoger beroep te gaan .Volgens hem heeft de rechtbank zijn argumenten dat sprake was van noodweer op "te magere gronden" verworpen. Bovendien vind hij twaalf jaar cel te hoog voor doodslag.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.