Zembla

Maikel S. blijft langer vastzitten

  •  
26-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
de-dood-van-een-rapper
AMSTERDAM (ANP) - Maikel S., die vorig jaar in Amsterdam-Zuidoost de 19-jarige Ishmael Gumbs zou hebben doodgeschoten, blijft voorlopig vastzitten. Dat bepaalde de rechtbank in de hoofdstad woensdag tijdens een pro-formazitting, waarin vooral procedurele zaken aan bod komen.

De advocaat van S., Richard van der Weide, verzocht de rechtbank om zijn voorarrest op te heffen. Volgens hem schoot zijn cliënt uit zelfverdediging en is de kans dan ook groot dat hij bij de inhoudelijke behandeling van de zaak vrijuit gaat. De rechtbank oordeelde echter dat er nog zoveel onderzoek moet plaatsvinden, dat het te vroeg is om daar nu al iets over te zeggen.

De schietpartij gebeurde 21 september op klaarlichte dag in een speeltuintje, in het zicht van de 15-jarige vriendin van het slachtoffer en enkele spelende kinderen. Eerder op de dag had Gumbs in een supermarkt ruzie gekregen met de vriendin van S..

In de ZEMBLA aflevering ' De dood van een rapper ' maken Cees Overgaauw en Frans Glissenaar een portret van Ishmael Gumbs die begin 2008 vanuit Sint Maarten naar Nederland kwam. Terwijl hij moeizaam zijn weg zocht in de Nederlandse samenleving, ontpopte hij zich snel als raptalent.

De dood van Ishmael en eerdere schietincidenten leidden tot een golf van verontwaardiging en discussies over het geweld in de Bijlmer. Hoofdcommissaris van politie Bernard Welten verklaarde aan de vooravond van Ishmaels dood dat het geweld mede een gevolg zou zijn van de rapcultuur en gewelddadige videoclips. Rappers uit de Bijlmer reageerden hierop met kritische clips die op YouTube werden geplaatst. Volgens rapper Kiddo Cee zijn de teksten van hiphopnummers een reflectie van de werkelijkheid, niet de oorzaak. ‘Als je in de spiegel kijkt en je haar zit fucked-up, dan moet je niet de spiegel de schuld geven, dan moet je wat aan je haar doen.’
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.