Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Maatschappelijke discussie megastallen van start

11-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
burgerinitiatieven-buiten-spel-gezet-dialoog-megastallen
Staatssecretaris Bleker van Landbouw geeft vandaag in Den Haag de aftrap voor een brede maatschappelijke discussie over megastallen. Discussieleider is oud-minister Hans Alders.

In februari was een kamermeerderheid voor een onmiddellijke bouwstop voor megastallen. Dat gebeurde op initiatief van de Partij voor de Dieren. Bleker wilde dat niet en besloot dat er een advies op tafel moet komen over de toekomst van de intensieve veehouderij in Nederland.

Alders gaat nu met deskundigen en betrokkenen praten en er komt deze zomer ook een internetdiscussie waar iedereen z'n zegje kan doen. In oktober moet het rapport van Alders over de megastallen klaar zijn.

Alle informatie over de maatschappelijke discussie zal terug te vinden zijn op de website van het Ministerie Dialoogmegastallen.nl. Het lijkt erop dat de brede maatschappelijke discussie ook voornamelijk online zal plaatsvinden.

In meerdere uitzendingen heeft ZEMBLA dit onderwerp onder de aandacht gebracht:

" Karbonade uit de megastal ' van Daan van Alkemade en Simone Tangelder. In deze aflevering belicht ZEMBLA de komst van deze vleesproductiehallen.

In ' Antibiotica alarm ' van Jos van Dongen en Manon Blaas waarschuwt ZEMBLA voor het overmatig gebruik van antibiotica in de intensieve veehouderij.

De uitzending 'Het Stinkt in Brabant' van Ton van der Ham en Hans van Dijk. De burger in het buitengebied knokt voor een gezond leefklimaat, tegen de stank en de ongezonde lucht. Maar de boeren naast hem bouwen steeds grotere varkensstallen. ZEMBLA onderzoekt waarom burgers steeds het nakijken hebben bij bij deze ontwikkelingen en welke politieke spelletjes er gespeeld worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.