Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Maandag debat over kernenergie

19-11-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
delta-stelt-besluit-kerncentrale-jaren-uit
Een nieuwe kerncentrale in Nederland levert dure elektriciteit, is onveilig en creëert weinig werkgelegenheid in eigen land. Dat staat in het onderzoek Nuclear Energy: the difference between costs and prices van het Wereld Natuur Fonds (WNF). De uitkomst staat in schril contrast met de verwachtingen van het kabinet die een tweede kerncentrale wil in het Zeeuwse Borssele.

Het rapport, uitgevoerd door onderzoeksbureau CE Delft, en gepubliceerd in juli van dit jaar, weerlegt stelselmatig uitlatingen van minister Maxime Verhagen van Economische Zaken dat een nieuwe kerncentrale goedkope en schone elektriciteit levert. Ook verwacht hij dat een extra kerncentrale de innovatie in Nederland stimuleert en de werkgelegenheid aanjaagt. Het onderzoek wijst echter uit dat duurzame energie een goedkopere keuze is en verstandiger om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Lees het rapport hier .

Maandag is er een debat in de tweede kamer over de toekomst van energievoorziening in Nederland.

Als het aan het huidige kabinet ligt, krijgt de Zeeuwse gemeente Borsele binnen enkele jaren een tweede kerncentrale. Ondanks de nucleaire ramp die zich in Japan heeft voltrokken, zet minister Verhagen van Economische Zaken de plannen gestaag door en de kernenergie-lobby draait op volle toeren. ZEMBLA vanuit Borssele in gesprek met lobbyisten, de bewoners, de deskundigen en de plaatselijke politiek over de strategieën om Nederland klaar te stomen voor een nieuwe kerncentrale.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.