Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Maandag begint ruimen op Q-koortsbedrijven

16-12-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nederland-telde-veel-meer-q-koortsslachtoffers
Aanstaande maandag begint de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) met het ruimen van alle drachtige dieren op de 55 bedrijven die zijn besmet met de Q-koorts . Het gaat dan om besmette en niet-besmette dieren.

Naast de zwangere vrouwtjes worden ook de mannetjes gedood, aangezien die via hun sperma de Q-koorts kunnen overbrengen op de vrouwtjes. Dat hebben de ministers Gerda Verburg van Landbouw en Ab Klink van Volksgezondheid bekendgemaakt.

Op de 55 besmette bedrijven bevinden zich totaal ongeveer 64.000 melkgeiten. Zo'n 34.500 daarvan zijn drachtig. Er zijn 1200 bokken. Op besmette bedrijven worden de niet-drachtige vrouwtjes gevaccineerd. Daarna mag er niet meer met de dieren worden gefokt.

Tussen kerst en oud en nieuw wordt er niet geruimd.

Bedrijven met melkgeiten en melkschapen mogen tot 1 juli 2010 niet fokken met hun dieren. De ministers willen hiermee voorkomen dat bedrijven die nu nog niet besmet lijken maar dat later wel blijken te zijn, uitbreiden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.