Zembla
Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

'Luchtvaartautoriteit VS gaat Boeing 737 MAX goedkeuren'

18 nov 2020
  •  
leestijd 2 minuten
Boeing 7373 MAX
Probleemvliegtuig Boeing 737 MAX mag weer de lucht in. Daarvoor heeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA toestemming gegeven.

Nu er toestemming is van de FAA moeten luchtvaartmaatschappijen hun computersoftware bijwerken en de piloten opnieuw trainen, wat zeker dertig dagen in beslag zal nemen. Southwest Airlines, dat de meeste exemplaren van het toestel heeft, stelt dat het zelfs maanden kan duren voordat het voldoet aan de FAA-eisen en dat het niet verwacht weer met de 737 MAX te gaan vliegen voor het tweede kwartaal van 2021.

Het toestel werd ruim anderhalf jaar geleden door toezichthouders wereldwijd aan de grond gezet na twee ongelukken die in totaal 346 personen het leven kostten. In de geschiedenis van de commerciële luchtvaart is het niet eerder voorgekomen dat een toestel zo lang niet mocht vliegen van luchtvaartautoriteiten.

De fatale fouten van Boeing
Adam Dickson, een voormalig Boeing manager die ook aan de 737 MAX heeft gewerkt, zei in Zembla dat er vanuit de top van het bedrijf grote druk werd uitgeoefend op medewerkers om het vliegtuig zo goedkoop en snel mogelijk op de markt te brengen. “Kostenbesparingen waren uiterst belangrijk bij de productie van de 737 MAX.

Kijk de Zembla-uitzending 'De fatale fouten van Boeing'

Toestemming om weer met de 737 MAX te vliegen, is een eerste maar cruciale stap op de weg naar herstel voor Boeing. Het bedrijf heeft zwaar te lijden onder de gevolgen van de twee crashes en de coronacrisis. Het aan de grond zetten van de MAX heeft Boeing miljarden gekost en de leveringsketen ontregeld. Het leidde tot onderzoeken waarin werd geconcludeerd dat er tijdens de ontwikkeling van het toestel een gebrek aan transparantie en degelijk toezicht was bij Boeing en de FAA. Een strafrechtelijk onderzoek loopt nog.

Bron: Bloomberg/ANP/Zembla

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA