Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Luchtkwaliteit grote steden onder de maat

23-06-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
stikken-langs-de-snelweg
De vier grootste steden halen in 2015 de Europese normen voor fijnstof en stikstofdioxide niet. Het gevolg kan zijn dat de Europese Unie boetes oplegt en bouwprojecten verbiedt.

Onderzoek
Uit onderzoek van de rekenkamers in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht blijkt dat de luchtkwaliteit in de vier grote steden is nog altijd onder de maat is. De norm niet wordt gehaald omdat de maatregelen die sinds 2009 worden genomen minder effect hebben dan was beoogd. Zo blijkt het invoeren van schonere motoren en schonere brandstoffen niet voldoende op te leveren. Ook het instellen van milieuzones, plaatsen waar alleen 'schone' vrachtwagens en bestelauto's mogen komen, levert te weinig milieuwinst op.

Meer maatregelen
De Rekenkamers stellen in een brief aan de Tweede Kamer dat er meer maatregelen moeten worden genomen om de luchtkwaliteit in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht te verbeteren.

Luchtwegaandoeningen
Honderdduizenden mensen die dichtbij een snelweg wonen hebben een verhoogde kans op luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten. Hetzelfde geldt voor kinderen op scholen in de buurt van autosnelwegen. Dat zeggen deskundigen in de ZEMBLA uitzending 'Stikken langs de snelweg'. Het kabinet Rutte is druk met het verhogen van de maximum snelheden en het verbreden van wegen. Dat zal tot nog meer gezondheidsproblemen leiden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.