Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Loverboys

  •  
12-04-2002
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
406 keer bekeken
  •  
loverboys
Het verschijnsel 'Loverboys' neemt toe. Mooie jongens die jonge meisjes met dure cadeaus verleiden. Eenmaal ingepalmd worden de meisjes gedwongen tot prostitutie. Dit gaat bijna altijd gepaard met grove intimidatie en fors geweld. Niet voor niets dat een loverboy die vrijdagavond in Zembla aan het woord komt veroordeeld is tot zes jaar gevangenis. Naast deze 'dader' sprak Zembla onder meer met verschillende slachtoffers die vertellen hoe ze langzaam maar zeker in het web van hun geliefde verstrikt raakten.

Ook buiten Randstad
Op schoolpleinen, in winkelcentra, discotheken of opvangcentra worden de meiden aangesproken. Als de glimmende cabriolet indruk maakt, wordt de verliefdheid verworven door haar mee uit eten te nemen en cadeautjes te geven. Volgens advocaat P. Doedens is deze vorm van criminaliteit niet langer voorbehouden aan de grote steden: "Met name de laatste drie a vier jaar, worden juist buiten de Randstad op vrij grote schaal, dames te werk gesteld."

Doodsbang
Schooldecaan Ad Stijn zegt dat het allang niet meer om incidenten gaat: "Het speelt eigenlijk altijd. Is het niet rond de school dan is het een straat verder." De politie wordt regelmatig door scholen gewaarschuwd, maar zit met het probleem dat er weinig aangifte wordt gedaan. De meisjes zijn doodsbang en schamen zich. Carla zegt in Zembla: "Ik had dus kunnen zeggen van 'hallo, ik ben 13 en help me alsjeblieft', maar dat deed ik niet. Hij had me zo in z'n macht op de een of andere manier."

Een ander slachtoffer, die in Zembla Ilse wordt genoemd, zegt: "Later heeft hij een pistool gepakt en toen heeft hij mijn vriendin bedreigd. 'Als je nu niet naar binnen gaat dan schiet ik je vanavond nog neer.' Ik wist wel dat hij agressief was, maar dat had ik nooit verwacht."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.