Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Longfonds verwacht vermoeidheid, chronische hoest, angst en depressie bij deel ex-coronapatiënten

29-04-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
376 keer bekeken
  •  
ANP-409318770
Vermoeidheid, gebrek aan uithoudingsvermogen, chronische hoest, angst en depressie: het zijn klachten die het Longfonds verwacht bij een deel van de patiënten die corona heeft gehad. Uit een langlopend onderzoek waarbij ex-patiënten worden gevolgd, moet blijken wat de gevolgen zijn van de coronavirusinfectie op de longfunctie en op het leven van de patiënten na hun herstel. 

Eerder maakte het Longfonds al bekend een nieuwe groep longpatiënten te verwachten. Directeur Michael Rutgers: "Naar aanleiding van de vele publicaties over SARS, MERS, ARDS kan je ervan uitgaan dat er blijvende schade is aan de longen bij ernstige COVID-infecties. Er ontstaat littekenweefsel in de longen en dat beperkt de veerkrachtigheid van het weefsel wat weer gevolgen heeft voor het dagelijks functioneren. Er zijn al enkele gegevens over dit soort gevolgen bij COVID-19."    
Nieuwe longaandoening
Vooral patiënten die op de intensive care moeten worden beademd, hebben risico op blijvende schade aan het longweefsel. Dit kan volgens het Longfonds betekenen dat er straks veel meer mensen met longproblemen bij komen.

Wel benadrukt Rutgers dat het gaat om een nieuwe longaandoening en dat er ook nog heel veel onbekend is. "Men ziet afwijkingen op CT-scans en röntgenfoto's, maar dat zegt nog niet alles over de gevolgen voor het functioneren. We willen deze groep patiënten dus graag volgen, medisch en psychosociaal, om steeds meer te leren." Er hebben zich al mensen aangemeld voor het langlopende onderzoek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.