Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Longartsen willen totaalverbod op e-sigaret na ‘fors bloed ophoesten’

07-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
177 keer bekeken
  •  
ANP-30663192

Nederlandse longartsen willen een totaalverbod op e-sigaretten in Nederland. "Wij willen dat er geen enkele e-sigaret Nederland meer in komt. Bij een totaalverbod op elektronische sigaretten hangen we de vlag uit.’’ Dat zegt Leon van den Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) in het AD.

Het is voor het eerst dat de voorman van de longartsen zulke verregaande maatregelen bepleit. “Patiënten hoesten fors bloed op en we constateerden nieuwe uitgebreide afwijkingen op de CT-scan van de longen’’, vertelt Van den Toorn.

Intensive care
De NVALT hield een enquête onder de 1100 leden over de e-sigaret. Al snel meldden zich drie mensen die na het gebruik van de e-sigaret bij de longarts terechtkwamen. Dat zijn er inmiddels acht. Eén patiënt was er zo ernstig aan toe dat die recent op de intensive care belandde.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) zegt dat hij niet zomaar een totaalverbod kan afkondigen, omdat hij te maken heeft met Europese regels.

Longletsel in Amerika
Bij de Amerikaanse gezondheidsdienst zijn 1080 gevallen van longletsel en 21 doden bevestigd die verband houden met e-sigaretten. De Amerikaanse supermarktketen Walmart kondigde vorige maand aan te stoppen met de verkoop van e-sigaretten, als de huidige voorraad op is

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.