Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Longartsen: geen tabak meer in supermarkt

16-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
antirookclub-clean-air-nederland-begint-bodemprocedure
Stichting Rookpreventie Jeugd wil dat supermarktketen Jumbo stopt met het verkopen van tabak. De stichting, die is opgericht door twee longartsen, heeft dit maandag geschreven in een open brief aan de directie van Jumbo.

Aanleiding voor de brief is het nieuws dat Jumbo snoep aan de kassa in de ban wil doen om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen overgewicht bij kinderen. Als Jumbo het thema gezondheid hoog op de agenda heeft staan, moet de keten behalve snoep ook sigaretten weghalen, vindt de stichting. 'Het liefst helemaal de winkel uit', schrijven longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker. Maar als eerste stap zou Jumbo ervoor kunnen zorgen dat sigaretten uit het zicht worden gelegd, aldus de longartsen.

Een woordvoerder van de antirookstichting laat weten dat de organisatie op korte termijn ook andere supermarkten gaat oproepen om te stoppen met het verkopen van tabakswaren.

UPDATE
De supermarktketen Jumbo is niet van plan de verkoop van tabak te staken. Dat blijkt uit een brief van de directie van Jumbo aan de Stichting Rookpreventie Jeugd. In de reactie liet Jumbo weten bewust te zijn van de gevaren van tabak, maar dat de klant koning is. ' Wij kunnen en zullen klanten wel stimuleren om gezonder te eten en leven, maar we kunnen hen niet dwingen. Klanten bepalen zelf wat zij willen kopen ', aldus de directie.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.