Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Lloyds nadert schikking over Libor-fraude'

16-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
eerste-nederlandse-claim-rabo
Toezichthouders in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië naderen een schikking met Lloyds over de rol die de bank heeft gespeeld bij de manipulatie van het zogenoemde Libor-rentetarief. Dat meldde de zakenkrant The Wall Street Journal.
Handelaren maakten zich de afgelopen jaren schuldig aan gesjoemel met de Libor-rente, een tarief dat banken voor onderlinge transacties gebruiken, maar dat ook bepalend is voor veel andere rentetarieven. Eerder al betaalde voor die fraude een aantal andere grote internationale banken, waaronder de Rabobank, stevige boetes.
Ingewijden meldden aan The Wall Street Journal dat de onderhandelingen binnen enkele weken kunnen worden afgerond. Hoe hoog de boete wordt die Lloyds moet betalen, is nog onduidelijk. De bank is als gevolg van een reddingsoperatie door de overheid tijdens de kredietcrisis nog altijd voor 25 procent in staatshanden.

Het jarenlange Libor-onderzoek leverde tot nu toe boetes op die varieerden vanaf $2,2 miljoen voor de Londense effectenmakelaar R.P. Martin tot $1,5 miljard voor de Zwitserse bank UBS. In Nederland moest Rabobank een schikking accepteren van $1,1 miljard (774 miljoen euro) vanwege betrokkenheid bij de affaire, wat leidde tot het opstappen van topman Piet Moerland.

Bekijk ZEMBLA - ' De Libor-affaire'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.