Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Liever failliet

  •  
12-02-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
734 keer bekeken
  •  
Bij een derde van alle faillissementen wordt fraude gepleegd. In 2003 betekende dat: ongeveer 4000 fraudegevallen. In de Zembla-aflevering 'Liever failliet' zegt landelijk fraudeofficier F. Speijers: "Elk failliet bedrijf laat ruim twee ton aan schulden achter. Dat betekent een miljard euro schade per jaar door faillissementsfraude."

Weinig zaken vervolgd
Zembla bekeek hoeveel zaken van faillissementsfraude door justitie zijn uitgezocht. Dat aantal blijkt minimaal. 98 procent van de personen die faillissementsfraude plegen, komen niet voor de rechter. In de afgelopen tien jaar werd 1 tot 2 procent van de zaken waarin sprake was van faillissementsfraude door justitie onderzocht. Ook in 2004 zal het beeld niet veranderen. Justitie wil zo´n 80 zaken onderzoeken en vervolgen. En dat is weer niet meer dan 2 procent.

Sjoerd Kooistra
In Zembla wordt het schimmige imperium van horecatycoon Sjoerd Kooistra blootgelegd. Hij verhuurt/verpacht ongeveer zestig cafés in Groningen, Amsterdam, Nijmegen en Breda. Zijn imperium is omstreden omdat vele BV's waarin zijn cafés geëxploiteerd worden na verloop van tijd failliet gaan. Vorig jaar gingen negen BV's failliet met een totale schuld van bijna 5 miljoen euro. Kooistra ondervindt hiervan geen nadeel. Een voormalig bedrijfsleider van Kooistra zegt in Zembla: " Ook al gaat er een café failliet, Kooistra krijgt altijd zijn pacht. De schuldeisers kunnen naar hun centen fluiten. "

Aangifte
Curator J. van de Molen, die enkele van deze faillissementen moet afhandelen, heeft aangifte gedaan tegen twee pachters van Kooistra omdat hij ze verdenkt van faillissementsfraude. Verschillende pachters van Kooistra zijn in het verleden al ooit voor faillissementsfraude veroordeeld.

BV constructie
Bij faillissementen wordt niet alleen op grote schaal gefraudeerd. " Bedrijven maken ook slim gebruik van de mazen in de wet om personeel op een makkelijke manier te lozen ", zegt E. Bouwers, bestuurder van FNV Bouw in Zembla. Bedrijven zetten het personeel dat ze willen ontslaan in aparte BV´s. Deze BV´s gaan dan failliet zonder dat het de werkgever iets kost en zonder dat de ontslagen werknemer nog enige aanspraken kan maken op zijn oude werkgever.

Bouwers: " In 2002 zijn er 40.000 faillissement-uitkeringen verstrekt en bij ruim een derde hiervan, zo´n 14.000 mensen, blijkt dat ze op een smerige manier geloosd zijn. " Dit getal betreft volgens Bouwers enkel 2002 en dan nog alleen de Bouwsector.

Grote schade
Niet alleen kleine schuldeisers en de belastingsdienst maar ook het UWV (vroeger het GAK) lijdt grote schade door deze faillissementen. Directeur fraudepreventie K. de Groot zegt: " De schulden die achterblijven zijn enorm. We hebben het over miljoenen die wij mislopen. Dus de premies gaan omhoog om de schulden te dekken. "
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.