Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Levenslang geëist tegen Mladic voor genocide

07-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
jacht-op-mladic
(ANP) De voormalige Bosnisch-Servische generaal Ratko Mladic komt wat zijn aanklagers betreft nooit meer vrij. Ze eisten woensdag voor het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag een levenslange celstraf tegen de 74-jarige oud-commandant wegens genocide.
De aanklagers houden Mladic onder meer verantwoordelijk voor de massaslachtingen rond de Bosnische plaats Srebrenica in 1995. Meer dan 7000 moslimjongens en -mannen werden om het leven gebracht.
De circa zeshonderd Nederlandse blauwhelmen bij de VN-enclave werden op 11 juli 1995 overrompeld door Mladic' troepen. Het Joegoslavië-Tribunaal bestempelde de slachtpartij al in 2004 als volkerenmoord.
Het proces tegen Mladic duurt al 4,5 jaar. Zijn advocaten, die vanaf vrijdag aan het woord komen, stellen van meet af aan dat de generaal als zondebok wordt geofferd. Ze beschuldigen het tribunaal van vooringenomenheid.
Maar voor de aanklagers staat vast dat Mladic een centrale rol speelde in de gruwelijkheden van de Bosnische burgeroorlog (1992-1995). Net als politiek leider Radovan Karadzic, die begin dit jaar tot veertig jaar cel werd veroordeeld, wilde hij volgens hen met geweld een zuiver Servische republiek creëren in Bosnië.
,,Het zou een belediging zijn voor de slachtoffers, levend en dood, en een belediging van het recht om een mildere straf op te leggen dan de hoogste wettelijk beschikbare'', zei aanklager Alan Tieger.
ZEMBLA maakte in 2011 de uitzending ' Jacht op Mladic '. Zembla volgt Serge Brammertz als die onder zware politiebewaking de Servische president Tadic en collega-aanklager Vukcevic bezoekt. Brammertz wil de druk opvoeren. De arrestatie van Mladic is echter geen populair onderwerp in dit gedeelte van de Balkan, want de meeste Serven beschouwen de generaal nog steeds als hun grote held. En dat geldt niet alleen voor de bevolking. Ook binnen de geheime dienst geniet de generaal nog grote populariteit. En dat bemoeilijkt zijn opsporing. 

Zie ook het ZEMBLA dossier Screbrenica .

Meer over:

jacht-op-mladic
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.