Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Leven met ghb moeilijk, zonder ghb ondraaglijk

10-01-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
504 keer bekeken
  •  
geen-antwoord-op-terugval-ghb-verslaafden
Ghb-verslaafden hebben moeite met afkicken doordat ze vooral de positieve kanten zien van de drug. Het afkicken is bijzonder zwaar, concluderen onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen. "Verslaafden vinden een leven met ghb moeilijk, maar een leven zonder ondraaglijk", zeggen ze in de Volkskrant. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VW S.

Ghb-verslaving hoort tot de moeilijkst te behandelen verslavingen in Nederland, vergelijkbaar met heroïne. Onderzoekers hebben nu vastgesteld hoe dit komt: gebruikers blijven ghb hun hele verslaving lang zien als een middel dat vrijwel alleen goede kanten heeft. Tot ver na het afkicken roemen ze de effecten van de drug.
VWS zit al jaren met ghb in zijn maag. Bij een op de vijf drugsincidenten in ambulances speelt ghb een rol. 'Bijna 45 procent van de ghb-verslaafden is ooit in comateuze toestand binnengebracht op de Spoedeisende Hulp', zegt onderzoeker Beurmanjer, van Novadic-Kentron. 'En 20 procent van hen is eens of meermaals in coma op de intensive care beland.' Ruim duizend gebruikers melden zich elk jaar bij de verslavingszorg, maar het werkelijke aantal is mogelijk hoger: deze groep is niet geneigd hulp te zoeken.
In hun rapport stellen de onderzoekers dat de kliniek beter moet worden voorbereid op hoe angstig verslaafden zich tijdens hun onthouding gaan voelen. Verslavingsklinieken moeten zich niet alleen op de verslaving richten, aldus het rapport, maar ook op psychische klachten en andere sociaal-maatschappelijke problemen. Zo leidt het kwijtraken van huis, werk en relaties tot gevoelens waarvan de gebruikers geleerd hebben dat ze die alleen kunnen verdrijven met GHB. Als dat niet wordt opgelost is de verslaving zo weer terug.

Ghb is een narcosemiddel dat gemakkelijk zelf te maken is. Gebruikers gaan geregeld 'out' of raken in coma. Meer dan de helft van de ghb-verslaafden valt binnen drie maanden na het afkicken terug. 'Ghb is een van de gevaarlijkste stoffen die we kennen als het gaat over verslaving en afhankelijkheid', zegt onderzoeker Tibor Brunt van het Trimbos Instituut. 'De onthoudingsverschijnselen zijn heel ernstig.'
De Brabantse verslavingsinstelling Novadic-Kentron heeft geen methode om te voorkomen dat GHB-verslaafden die zijn afgekickt opnieuw terugvallen in hun gebruik. Bestuurder Roel Hermanides van Novadic-Kentron zegt in ZEMBLA aflevering ' Knock-out in Brabant' : 'Het aantal mensen dat nog terugvalt en vervolgens een heropname nodig heeft is echt te hoog. Dat rekenen wij ons aan. Wij vinden dat we een middel en een manier moeten vinden om tot een betere behandeling te komen die tot een duurzamer resultaat gaat leiden.'
(Bron: de Volkskrant )
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.