Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Leijten wil onderzoek rekenkamer naar besteding geld ouderenzorg

03-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wie-verschoont-moeder-deel-2
Renske Leijten (SP) wil dat de Algemene Rekenkamer onderzoekt waar het extra geld is gebleven dat het kabinet heeft uitgetrokken voor meer handen aan het bed in de ouderenzorg. Uit de uitzending van ZEMBLA - Wie verschoont moeder, deel 2' blijkt dat in de grote verpleeghuizen met de meeste problemen, geen verbetering is te zien.

Extra handen aan het bed
Bij de presentatie van het regeerakkoord, twee jaar geleden, belooft Geert Wilders tienduizend extra handen aan het bed en honderden miljoenen euro’s extra.
Honderden medewerkers van verzorgings- en verpleeghuizen merken echter niets van die belofte, zo blijkt uit de meldingen die bij het meldpunt  ‘Misstanden Zorg’ van vakbond Abvakabo binnen komen. De meeste klachten gaan over drie instellingen: Amsta en de Osira Groep in Amsterdam en HWW Zorg uit Den Haag. ZEMBLA onderzoekt hoe het kan dat de zorg in deze drie instellingen onder de maat is.

Rekenkamer
Bewoners, familie en medewerkers zien dat de zorg nog steeds ver onder de maat is. Leijten vraagt zich af of het geld ook werkelijk uitgegeven wordt aan extra personeel zoals de bedoeling was. Zij is het  gesteggel over het geld meer dan zat. Leijten: 'Er moet maar een onafhankelijk onderzoek worden gedaan naar de vraag waar dat geld gebleven is, als het kennelijk niet ten goede is gekomen aan de zorg voor ouderen. De Algemene Rekenkamer lijkt mij hiervoor erg geschikt en ik wil graag voor het einde van het jaar duidelijkheid.’

Wettelijk maximum oppotten van reserves
Leijten wil ook dat er een wettelijk maximum komt voor het oppotten van reserves door zorginstellingen. Leijten: ‘Veel zorggeld wordt opgepot in reserves of opgeslokt door bureaucratie en bereikt nooit de werkvloer. Door de vele fusies zijn grote zorgfabrieken ontstaan waar de menselijke maat is verdwenen en de zorg is verschraald.'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.