Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Leidinggevenden North Refinery gearresteerd

17-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
leidinggevenden-north-refinery-gearresteerd
17 november 2011 - De voormalige directeur (58) en het hoofd van het laboratorium (52) van het afvalolieverwerkingsbedrijf North Refinery in Farmsum zijn dinsdag aangehouden. Ze worden ervan verdacht leiding te hebben gegeven aan de overtredingen van de milieuregels.

Het OM verdenkt het bedrijf ervan gevaarlijke chemische stoffen illegaal te hebben vermengd met olie en brandstoffen. Het gaat om afvalstoffen met vergiftigende, bijtende en sterk stinkende eigenschappen. Begeleidende documenten zijn vermoedelijk vervalst om toezichthouders te misleiden.

Justitie vermoedt dat de verdachten kennis hadden van de strafbare feiten, er opdracht toe gaven of in een positie waren dat zij de strafbare feiten hadden kunnen stoppen, maar dit niet hebben gedaan.

De bewuste raffinaderij heeft een vergunning om oliehoudende afvalstromen te bewerken tot bruikbare oliën. Op basis van strafrechtelijk onderzoek ontstond de verdenking dat het bedrijf in strijd met de vergunning gevaarlijke chemische stoffen ontving en die illegaal vermengde met olie en brandstoffen, aldus het OM.

Een van de verdachten, een 58-jarige man, was tot en met juli van dit jaar directeur van de raffinaderij. Daarnaast was hij ook directeur bij bedrijven die in strijd met de vergunning chemische stoffen leverden aan de raffinaderij. Een 52-jarige verdachte is hoofd van het laboratorium van de raffinaderij.

Het OM meldt dat het onderzoek begin 2009 is begonnen en zich richt op strafbare feiten van januari 2006 tot en met april 2011.

In april van dit jaar deed het Interregionaal Milieuteam van de bovenregionale recherche Noord- en Oost-Nederland voor de tweede keer een inval bij North Refinery. De provincie Groningen meldde in juli dat het bedrijf delen van het bedrijf moet sluiten als het niet snel inzicht geeft in het productieproces en de uitstoot van afvalstoffen.

Het is niet de eerste keer dat het bedrijf in opspraak komt. Omwonenden klagen regelmatig over stankoverlast. North Refinery, in de buurt van Delfzijl, verwerkt afvalolie. In de ZEMBLA uitzending 'De smerige olieroute' zegt Lucas Reijnders, hoogleraar Milieukunde aan de Universiteit van Amsterdam, dat North Refinery dit doet zonder zich aan de milieuvergunning te houden, een situatie die jarenlang is gedoogd. Toxicoloog Jacob de Boer van de Vrije Universiteit spreekt in ZEMBLA van een “sluipweg” die bedrijven gebruiken om van hun afvalstoffen af te komen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.