Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Legionella-uitbraak in België eist eerste dode

14-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Legionella onderzoek
Een 50-jarige man uit het Belgische Gent is overleden aan de gevolgen van een legionellabesmetting. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Door de legionella-uitbraak in de buurt van Gent liggen al vijftien mensen in het ziekenhuis. Eén van hen is in levensgevaar. Niemand weet wat de besmettingsbron is. Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.
Volgens Het Laatste Nieuws zijn zes slachtoffers 65-plussers met een chronische ziekte of een verminderde weerstand. De jongste patiënt is 25 en de oudste 90 jaar. De patiënten komen allemaal uit de omgeving van de Gentse haven. “Het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid denkt daarom dat de besmettingsbron wel eens in een koeltoren voor drinkwater kan liggen”, schrijft Het Laatste Nieuws . Het agentschap heeft monsters genomen in de koeltorens van 17 bedrijven in de Gentse haven. Pas maandag verwacht het agentschap de eerste resultaten. 
Hoe kun je een legionellabesmetting voorkomen?
Uitbraak in Nederland
In 2006 leidde een met legionella besmette koeltoren in Amsterdam tot een uitbraak waarbij 29 mensen ziek werden. Twee daarvan kwamen te overlijden. Sindsdien moeten nieuwe koeltorens door de eigenaar bij de overheid gemeld worden. Voor oude koeltorens geldt dat niet.
Ondanks de meldplicht zijn slechts zo’n 700 koeltorens geregistreerd, terwijl er duizenden koeltorens in Nederland staan. Ze worden onder meer gebruikt door bedrijven met airconditioning.
De Jacht op legionella
In de ZEMBLA-uitzending ‘De jacht op legionella’ zegt epidemioloog Petra Brandsema van het RIVM dat de slechte registratie van koeltorens al jarenlang een probleem is, en dat dat al eerder aan het ministerie kenbaar is gemaakt.  “Het risico is dat als er een besmetting is, je dagenlang aan het zoeken bent waar de koeltorens staan. En al die tijd heb je kans dat mensen ziek blijven worden, omdat je de bron niet kunt uitschakelen,” aldus Brandsema.
Bekijk onze uitzending: 'De jacht op legionella'
 Legionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken. Hoewel de meeste mensen na blootstelling aan deze bacterie niet ziek worden, bestaat er wel een risico. Zeker als je rookt, ouder bent dan 40 jaar, veel alcohol drinkt of een verminderde weerstand hebt, is de kans groter dat je ziek wordt na een besmetting. De ziekteverschijnselen van legionella kunnen variëren van een lichte griep (Pontiac fever) tot een zeer ernstige longontsteking (veteranenziekte). 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.