Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Leerplichtwet aangepast voor kinderen zonder passend onderwijs

15-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
thuiszitters
De leerplichtwet wordt aangepast om meer kinderen met een psychische of fysieke beperking toch naar school te laten gaan. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs donderdag bekend gemaakt. Veel kinderen zitten nu thuis omdat er nergens een goede plek voor ze kan worden gevonden. Scholen gaan nu bij wet verplicht worden om met andere scholen te overleggen over het vinden van passend onderwijs.
Aantal thuiszitters gestegen
Dekker had al eerder aan gemeenten gevraagd nog een keer goed te kijken naar de vrijstelling van de onderwijsplicht omdat het aantal kinderen met een vrijstelling van de leerplicht was gestegen van 3100 in 2010 naar vijfduizend in 2015.
De wet Passend Onderwijs is in 2014 ingevoerd en verplicht scholen kinderen onderwijs te bieden. Dat lukt niet alle scholen bij alle kinderen, zo bleek ook vorige week uit onze uitzending 'Thuiszitters, het vervolg'.
Ieder kind dat thusizit is er een teveel
In ons eerste deel van ‘Thuiszitters’ zei de staatssecretaris al dat ieder kind dat thuiszit zonder onderwijs er een teveel is. Inmiddels zitten er nog meer kinderen thuis dan toen en is het probleem alleen maar groter geworden. ZEMBLA onderzocht hoe dat kon gebeuren. In de uitzending van vorige week uitte Dekker al zorgen over het groeiend aantal thuiszitters. Zo zei hij onder andere:
“Als je kijkt naar kinderen die worden vrijgesteld van onderwijs, en soms ontkom je daar niet aan, die zijn zo zwaar gehandicapt, die gaan naar een medisch kinderdagverblijf. Daar is het voor bedoeld.  Het is niet bedoeld voor scholen die zeggen, het is een ingewikkeld kind, we regelen iets met de gemeente zodat ze niet naar school toe hoeven. Als een kind wat kan leren dan hoort ie op school thuis, ook als het ingewikkeld is”.
Onderwijs vanuit huis 
De staatssecretaris denkt dat deze zogenaamde thuiszitters ‘best gedeeltelijk naar school kunnen’. Misschien kan een kind geen les volgen in een gewone klas, maar wel in een kleine klas of voor een deel vanuit huis, zegt nu het ministerie van Onderwijs.
Artsen beter op de hoogte
Ook moeten artsen beter op de hoogte zijn van de onderwijsmogelijkheden voor kinderen met lichamelijke of psychische problemen. Daarover wil Dekker gaan overleggen met minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid.
Bekijk de eerste aflevering Thuiszitters en de uitzending Thuiszitters, het vervolg .
Bron: NOS

Meer over:

thuiszitters_2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.