Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Leegstand kantoren twee maal zo groot

05-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
luchtkastelen-in-de-polder
De situatie op de kantorenmarkt in Nederland is veel dramatischer dan bekend. Boven op de officiële leegstand van 7.164.000 vierkante meter vloeroppervlak, blijkt nog eens 6.084.925 vierkante meter verborgen leegstand te bestaan. Dat meldt adviesbureau AOS Studley in Het Financiële Dagblad.

Het gaat daarbij om leegstaande maar verhuurde vierkante meters. Volgens directeur Harold Coenders van AOS Studley komt dat doordat veel organisaties door de crisis medewerkers hebben moeten ontslaan. Vastgoedgebruik kunnen organisaties niet zo snel aanpassen door langdurige huurcontracten.

Bij elkaar staat 27 procent van de Nederlandse kantoren leeg, het dubbele van de 14,6 procent leegstand waar volgens andere marktpartijen sprake van is.

In het  Actieprogramma Aanpak Leegstand  Kantoren hebben Rijk, gemeenten, provincies, banken, beleggers en ontwikkelaars  afspraken gemaakt.  Op woensdag 5 juni van 17.30 tot 19.30 uur houdt de algemene commissie voor Wonen en Rijksdienst een algemeen overleg over de leegstand van woningen en kantoren.

Nederland staat vol met grote gebouwen en kantoren die leeg staan. Met die lege panden kan een oppervlakte van 8 miljoen vierkante meter bebouwd worden. Dat zijn 1600 voetbalvelden, maar er zijn voor deze panden geen huurders te vinden.

Grote zorgen voor De Nederlandse Bank want het zijn vooral de banken en pensioenfondsen die miljarden hebben gestoken in deze inmiddels lege gebouwen waarvan de waarde nu minder is dan de hypotheek die er op rust. Toch gaan vooral gemeenten onverstoorbaar verder met hun bouwdrift. ZEMBLA onderzoekt waarom.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.