Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Lastige vragen door uitzending ZEMBLA? PostNL geeft antwoord

02-02-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
voor-jou-tien-anderen
07 februari 2012 - N.a.v. de uitzending van ZEMBLA - 'Voor jou 10 anderen' heeft PostNL in een interne brief aan haar medewerkers tekst en uitleg gegeven waarom ze geen medewerking aan het programma hebben verleend. In de uitzending kwam de situatie met de pakketbezorgers bij PostNL uitgebreid aan de orde, maar PostNL weigerde om voor de camera op onze vragen in te gaan.
 
PostNL in de interne brief : " Gelet op eerdere ervaring (sic. Einde van de postbode’ ) bestond het vermoeden dat PostNL hoe dan ook in het verdomhoekje zou zitten.(...) Zembla zou niet de mogelijkheid geven om zonder knippen en plakken het verhaal van PostNL op te tekenen. (...)  Helaas waren de inhoudelijke antwoorden van de woordvoerder van PostNL niet juist en heeft Zembla het telefoongesprek goed kunnen gebruiken in hun eigen storyline (...)

Over de Stichting Subcontractors Vervoersbedrijven zegt PostNL de motieven van de initiatiefnemer niet te vertrouwen en gaat daarom het gesprek niet aan. Maar vooral is PostNL beducht voor subcontractors die zich organiseren, want dan kunnen ze een echte tegenpartij worden.

PostNL over de Stichting Subcontractors Vervoersbedrijven : De heer Den Besten heeft deze organisatie gelanceerd via een artikel in Telegraaf medio april 2011 waarin PostNL Pakketten ook beticht werd van uitbuiting. Sinds die tijd tracht Den Besten in gesprek te komen met de directie van PostNL Pakketten. De directie van PostNL Pakketten weigert dit om principiële redenen. PostNL Pakketten werkt met individuele ondernemers en praat derhalve uitsluitend met ondernemers die zelf een vervoersovereenkomst hebben met PostNL Pakketten en dus niet met Den Besten.

Convenant
Een belangrijk punt uit de uitzending is het convenant dat PostNL heeft afgesloten met de Belastingdienst om zich te vrijwaren van afdrachten van premies en loonheffing. PostNL bevestigt het bestaan van het convenant, maar wil geen uitspraken doen over de inhoud ervan. Gelukkig doen ze dat wel aan hun medewerkers.


PostNL in de interne brief : "In de uitzending wordt gesproken over een convenant met de Belastingdienst. De term ‘convenant’ wordt ten onrechte gebruikt. Het betreft namelijk een individuele en specifieke afspraak tussen PostNL en de Belastingdienst. Deze afspraak is volledig binnen kaders van wet- en regelgeving.”
 
“Kort gezegd komt de afspraak erop neer dat PostNL Pakketten bij het uitbesteden van de vervoersactiviteiten aan ZZP’ers en ZMP’ers gebruikt maakt van standaard door de Belastingdienst goedgekeurde vervoersovereenkomsten en –voorwaarden. Wanneer hiernaar in de praktijk wordt gehandeld (en dit is het geval zo blijkt uit interne audits), is PostNL geen inhoudingsplichtige hetgeen betekent dat op de betalingen aan de subcontractors geen loonheffing en premies sociale verzekering hoeft te worden ingehouden en afgedragen.”
 
“De afspraak vervangt de gebruikelijke wijze voor een werkgever om zekerheid te krijgen voor de fiscale positie van subcontractors: het opvragen van een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR). Onder de afspraak met de Belastingdienst hoeven de subcontractors dan ook geen VAR aan te leveren."
 
In de uitzending ZEMBLA - 'Voor jou 10 anderen' bestudeert hoogleraar Arbeidsrecht R. Beltzer het contract tussen een zzp’er en PostNL. Hij concludeert dat hier sprake is van een arbeidsovereenkomst. Beltzer is sceptisch over deze contracten, omdat ‘klassieke werkgevers steeds meer proberen onder de arbeidsovereenkomst uit te komen.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.