Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Langdurige burenoverlast beter aan te pakken

25-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
burenruzie
Een nieuwe wet die de Eerste Kamer dinsdag aannam, regelt dat burgemeesters gerichter kunnen ingrijpen en een gedragsverandering kunnen afdwingen in geval van langdurige burenoverlast. Gebeurt dat niet, dan riskeren de buren een boete. De zogeheten 'aso-wet', een initiatief van de VVD, vergroot de mogelijkheden om ook minder heftige maar toch hardnekkige overlast aan te pakken. Het gaat bijvoorbeeld om geluidsoverlast of het laten slingeren van huisvuil.

In ZEMBLA ' Burenruzie ' vertellen deskundigen dat ze burenruzies steeds vaker uit de hand zien lopen. Eén op de drie Nederlanders heeft last van hun buren. Te harde muziek, stank of asociaal gedrag. Een half miljoen burgers ervaart zelfs zoveel hinder van hun buren dat hun dagelijks leven daar ernstig onder lijdt.

Nu kan de asociale bewoner een waarschuwing krijgen en in het uiterste geval wordt iemand het huis uitgezet. Daartussen is tot nu toe wettelijk niet zoveel mogelijk. Straks kan de burgemeester aangeven wat de overlastgever moet doen of juist laten. Dat mag pas nadat er een waarschuwing is uitgedeeld en een gesprek of bemiddeling niets opleverden.

De nieuwe wet gaat waarschijnlijk aan het begin van de zomer in. Gemeenten moeten de nieuwe regels wel eerst aan hun plaatselijke regeling toevoegen.


(Bron ANP)

Meer over:

burenruzie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.