Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Geef verpleeghuizen ruimte om eigen bezoekersregeling te bepalen'

29-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
Bezoek verpleeghuis

© ANP

De overheid moet bij een tweede besmettingsgolf met het coronavirus niet nog eens een landelijk bezoekersverbod opleggen, maar het verpleeghuizen zelf laten regelen. Dat stellen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het UMC Groningen. Het is één van de aanbevelingen na onderzoek onder de crisisteams van verpleeghuizen. 

De 41 aangemelde zorginstellingen delen sinds eind maart 2020 notulen en vergaderstukken van hun crisisteams met de onderzoekers. Verschillende instellingen, waaronder het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), werden hier wekelijks over ingelicht. Volgens de onderzoekers gebruikt het ministerie de input ter ondersteuning van hun beleid. 

Paneldiscussies
De wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het UMC Groningen vinden dat de overheid niet nog eens een landelijk bezoekverbod voor verpleeghuisbewoners moet instellen, omdat uit paneldiscussies met leden van de crisisteams blijkt dat het bezoekersverbod moeilijk uit te voeren was voor het personeel. "Daarnaast waren er verschillen in besmettingsrisico per regio, terwijl de bezoekersregeling overal gold," staat er in het persbericht.  

In het onderzoek zijn anonieme reacties te lezen. Zo zegt een bestuurder van een verpleeghuis: “Wij hebben met name gekeken vanuit cliëntenperspectief, hoe kunnen we besmetting bij de cliënt voorkomen? Vraag is of dat echt cliëntenperspectief is, besmettingen voorkomen. In het begin was daar consensus over, maar na verloop van tijd ga je denken: we sloten ze op, daar hadden ze geen keuze in.”


Bezoekregelingen
Vanwege de coronacrisis besloot het kabinet in maart al het bezoek aan verpleeghuizen te verbieden. Op die manier wilde de overheid de uitbraak van het coronavirus in de instellingen een halt toeroepen. Het verbod werd eind mei enigszins versoepeld: toen mochten bewoners weer één vaste bezoeker ontvangen. Sinds 15 juni zijn weer meerdere bezoekers toegestaan, mits een verpleeghuis aan bepaalde voorwaarden voldoet.  


Zembla schreef eerder over de verwarrende bezoekregelingen in verpleeghuizen: 

Vaste zorgteams 
Een andere aanbeveling is om vaste zorgteams op een afdeling te laten werken. Als iemand besmet raakt, kan zijn of haar afdeling tijdelijk worden afgesloten, zonder dat de andere bewoners daar direct de gevolgen van ondervinden. "Hierdoor kunnen besmette cliënten effectief worden geïsoleerd en neemt het risico op verspreiding in de rest van het verpleeghuis af", stellen de onderzoekers. 

De crisis lijkt de laatste tijd af te nemen, maar de rust is relatief volgens de onderzoekers. "Over het algemeen heerst er rust maar er zijn recent ook weer uitbraken geweest. Daarnaast is het personeel overbelast. Zij hebben het heel zwaar gehad. Bijna de helft van alle doden is in verpleeghuizen gevallen. Medewerkers hebben meer diensten gedraaid en we zien dat nu pas het ziekteverzuim toeneemt. Ook is er een vrees dat het weer mis kan gaan.” 


Het onderzoek loopt tot het einde van het jaar door.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.