Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Lakeman daagt Rabobanken wegens 'swapschade'

17-03-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bang-voor-de-bank
Financieel activist Pieter Lakeman gaat lokale banken van de Rabobank dagvaarden. Ze zijn volgens hem aansprakelijk voor schade die ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) lijden als gevolg van bij de banken afgesloten renteswaps.
Swapschade, het bedrijf van Lakeman, daagde eerder al ABN Amro voor de rechter wegens de verkoop van deze ingewikkelde financiële producten. Omdat zich ook steeds meer gedupeerde Rabo-klanten bij hem melden, heeft Lakeman zijn actie nu verbreed. De dagvaardingen gaan in april de deur uit.
De renteswaps waren bedoeld om de risico's van rentestijgingen af te dekken. Maar veel mkb'ers zijn in de problemen geraakt omdat ze verlies lijden op de renteswaps. Lakeman verwijt de Rabobanken en ABN Amro de ondernemers te hebben misleid bij de verkoop van de renteswaps. Hij onderzoekt nog of er ook strafrechtelijke aspecten aan de zaak zitten.
Inmiddels hebben zich bij Swapschade zo'n 130 mkb-ondernemers aangemeld, waaronder enkele beursfondsen. Hun gezamenlijke schade schat Lakeman op ongeveer 80 miljoen euro. Het is nog niet bekend wanneer de zaken voor de rechter komen.
De Nederlandse bankensector hangt mogelijk zo'n 10 miljard euro aan claims boven het hoofd vanwege zogeheten rentederivaten die zijn verkocht aan het mkb. Volgens Lakeman bedraagt de totale schade die te wijten is aan Rabobank, circa 5 miljard euro.
Dat Lakeman niet bij Rabobank Nederland aanklopt maar bij de lokale banken van het concern, is omdat de vestigingen waar de gedupeerde mkb-bedrijven hun swapcontracten afsloten formeel onafhankelijk opereerden. (anp)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.