Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Laat kinderen zo min mogelijk in contact komen met rubbergranulaat’

17-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
172 keer bekeken
  •  
Kunstgras met playbutton
De Nederlandse overheid moet ouders adviseren om hun kinderen zo min mogelijk in contact te laten komen met rubbergranulaat. Dat concluderen wetenschappers drie jaar na de ZEMBLA-uitzending ‘Gevaarlijk spel’. 
Lees hier het hele artikel
De vier wetenschappers zijn zeer kritisch op het RIVM dat in 2017 concludeerde dat sporten op de kunstgrasvelden met rubbergranulaat veilig is: “Als voor BPA (de zorgwekkende stof bisfenol A, red.) de nieuwste wetenschappelijke inzichten van het RIVM zelf waren toegepast, had dit geleid tot de conclusie dat het risico van rubbergranulaat voor kinderen onacceptabel hoog is.” 
Tekortkomingen
Volgens het nieuwe onderzoek zouden de rapporten van het RIVM de European Chemical Agency (ECHA) significante wetenschappelijke tekortkomingen vertonen, waardoor 'het risico voor kinderen onderschat kan zijn'. Ze vinden daarom het te vroeg om ‘te concluderen dat spelen op kunstgras met rubbergranulaat voor kinderen veilig is.’
De wetenschappers adviseren om na het sporten op kunstgras met korrels ‘de blote huiddelen en kleding zo snel mogelijk te wassen’.  
Nieuws: drie jaar na @ZEMBLA 'Gevaarlijk spel' concluderen vier wetenschappers dat de NL overheid ouders moet adviseren hun kinderen zo min mogelijk in contact te laten komen met rubbergranulaat. 'Hand- en mondcontact moet zoveel mogelijk worden vermeden.' https://t.co/wez3l1Zn3X pic.twitter.com/hRWhwYK4nI
Discussie na kunstgras-uitzending
De discussie over voetballen op rubberkorrels van oude autobanden laaide in Nederland en internationaal op na de ZEMBLA-uitzending ‘ Gevaarlijk Spel ’ in oktober 2016. De uitzending leidde tot een uitgebreid politiek en maatschappelijk debat. T ientallen voetbalclubs besloten tijdelijk te stoppen met voetbal op kunstgras en vele andere clubs vervingen hun oude velden voor nieuwe velden met een andere samenstelling.  Toenmalig minister Schippers gaf het RIVM opdracht onderzoek te doen naar de gezondheidsrisico’s. Uit het onderzoek concludeerde het RIVM   destijds   dat voetballen op kunstgras veilig is. 
Reactie RIVM 
Volgens het RIVM zijn de conclusies van het nieuwe rapport onjuist. "De auteurs baseren hun constatering op een mogelijke onderschatting van de gevaarskant van het risico. Zij gaan voorbij aan het feit dat het RIVM in haar onderzoek juist aan de blootstellingskant factoren heeft meegenomen die waarschijnlijk leiden tot een overschatting van het risico."
We spreken Martin van den Berg, een van de wetenschappers, over hun analyse: 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.