Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

KWF helpt omwonenden met onderzoek naar Tata Steel

30-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
354 keer bekeken
  •  
tata steel hoogovens ANP

Tata Steel

KWF Kankerbestrijding vindt dat er zo snel mogelijk duidelijkheid moet komen over de gezondheidsschade die Tata Steel veroorzaakt. Daarom steunt KWF omwonenden die zelf een onderzoek willen starten naar de staalfabriek omdat ze geen vertrouwen hebben in onderzoeken van de GGD en RIVM.
Al jarenlang worden onderzoeken gedaan in de omgeving van Tata Steel. Het RIVM is nog bezig met een rapport over de uitstoot van schadelijke stoffen in de omgeving van de staalfabriek. Maar voor dat onderzoek wordt alleen stof bekeken dat neer is gedaald in de buurt van Tata Steel. In dat onderzoek wordt niet duidelijk of alle schadelijke deeltjes die in het stof worden gevonden ook daadwerkelijk afkomstig zijn van de staalfabriek of van andere bronnen. Dat heeft het RIVM al laten weten op de website. Het rapport komt half september uit.

Daarnaast is gebleken dat de GGD Kennemerland eerder bewust de naam Tata Steel uit een rapport over ziektegevallen in de regio heeft gehouden. De bewoners willen weten wat de staalfabriek precies uitstoot en wat de risico’s voor de volksgezondheid zijn, maar ze hebben er geen vertrouwen in dat de waarheid via onderzoeken van de GGD en het RIVM boven tafel komt.

Onderzoek met drones en robots

Met drones en onderwaterrobots willen de omwonenden aan de bron van de fabriek metingen doen. Via verschillende stichtingen zou er een miljoen euro voor dit onderzoek beschikbaar zijn. “KWF Kankerbestrijding deelt de zorgen van deze bewoners en steunt het initiatief tot onafhankelijk onderzoek. KWF is op dit moment in gesprek met de stichtingen om de samenwerking verder uit te werken”, zo meldt KWF.

Tata Steel is een van de grootste staalfabrieken ter wereld. En een van de grootste vervuilers in Nederland en de vraag is: wat betekent dat voor de omgeving? Dertien jaar geleden al maakte Zembla de uitzending 'Het gif van Corus' (Tata Steel heeft de fabriek van Corus overgenomen). In die uitzending constateert de GGD al dat er in de omgeving van de fabriek meer kanker voorkomt dan elders in het land. 

Kijk 'Het gif van Corus':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.