Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kwartet: stop bouw nederzettingen Israël

01-07-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
gevangen-in-gaza
Israël moet ophouden nederzettingen te bouwen, de Palestijnen ontwikkeling te ontzeggen en land dat de Palestijnen voor een toekomstige staat willen hebben uitsluitend voor Israëlisch gebruik te bestemmen. Deze aanbevelingen staan in een ontwerprapport dat het zogeheten Midden-Oosten-kwartet heeft opgesteld.
Het 'kwartet', dat de Verenigde Staten, Rusland, de Verenigde Naties en de Europese Unie omvat, probeert het vastgelopen vredesproces weer op gang te krijgen. VN-gezant voor het Midden-Oosten Nickolay Mladenov informeerde de Veiligheidsraad donderdag over het rapport, dat na goedkeuring door de leden van het kwartet vrijdag wordt uitgebracht.
In het rapport staat dat het door Israël gevoerde beleid ,,de levensvatbaarheid van de tweestatenoplossing aantast''. Er zijn vragen over Israëls bedoelingen op lange termijn, gezien in het licht van verklaringen van sommige Israëlische bewindslieden dat er nooit een Palestijnse staat mag komen.
Diplomatieke bronnen kennen het rapport aanzienlijk politiek gewicht toe, omdat het door de VS wordt onderschreven. De betrekkingen tussen de regering van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Amerikaanse regering-Obama zijn echter verre van hartelijk.
Mladenov stelt dat ,,redelijke stappen'' Israël en de Palestijnen weer op weg kunnen helpen naar vrede. Aanhoudend geweld, terrorisme en ophitsing; uitbreiding van Israëlische nederzettingen en een gebrek aan gezag van de Palestijnse Autoriteit in Gaza ,,ondermijnen de hoop op vrede in ernstige mate''.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.