Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Kwart verpleeghuizen lijdt verlies'

04-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wie-verschoont-mijn-moeder
Een kwart van de Nederlandse verpleeg- en verzorgingshuizen sloot vorig jaar met verlies af. Een jaar eerder was dit ongeveer een vijfde van de zorginstellingen. De resultaten staan vooral onder druk door een daling van de tarieven én het aantal cliënten. Het bedrijfsresultaat in de sector halveerde vorig jaar, van 242 miljoen euro in 2014, tot 122 miljoen.
Dat blijkt uit een analyse van inkoopvereniging Intrakoop en accountantskantoor Verstegen. De onderzoekers stellen vast dat zorginstellingen besparen op (vast) personeel en steeds minder investeren in gebouwen en voorzieningen. Toch lukt het de verpleeghuizen niet om de kosten voldoende te drukken. De zorg- en behandelingskosten per patiënt zijn vorig jaar zelfs iets toegenomen. Vooral de grotere zorgorganisaties en instellingen die relatief veel thuiszorg leveren hebben het zwaar.
Het overhevelen van zorgtaken van de rijksoverheid naar gemeenten begin vorig jaar heeft volgens Intrakoop ingrijpende financiële consequenties voor de sector gehad. Daardoor moesten er reorganisaties worden doorgevoerd en gingen zorginstellingen zelfs failliet. Intrakoop voorziet dat er dit jaar nog meer zorginstellingen omvallen.
Kamer wil debat over verpleeghuizen
De Tweede Kamer wil een debat over de toestand in verpleeghuizen. Maandag kwam naar buiten dat bij tientallen verpleeghuizen de kwaliteit en veiligheid van de zorg niet op orde is. Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dreigt elf instellingen zelfs te sluiten als ze de zorg niet verbeteren.
VVD'er Sjoerd Potters is ,,enorm geschrokken" en vindt het van groot belang dat er nu wordt ingegrepen. ,,Daarbij is voor ons helder dat het niet de bewoners zijn die moeten verhuizen als een instelling sluit, maar dat het management dan het veld moet ruimen.'' Hij wil nog deze week een spoeddebat met Van Rijn.
Ook Martih Volp van coalitiegenoot PvdA wil een debat. Ze spreekt in een tweet van een ,,zorgelijke situatie". Dezelfde geluiden klinken ook bij andere partijen. Carla Dik-Faber (ChristenUnie) wil dat er meer in personeel wordt geïnvesteerd, twittert ze.

Wie verschoont moeder
De ZEMBLA-uitzending ‘ Wie verschoont moeder ’ van 11 mei 2008 laat schokkende beelden zien van een oude vrouw in een vieze luier en met poep onder haar nagels in een verpleeghuis. De politiek belooft beterschap maar meer dan vier jaar later is de situatie in tientallen verpleeghuizen nog steeds schrijnend. Ouderen liggen niet zelden tot de middag in bed, vaak in vieze luiers, zo blijkt uit het vervolg op ‘ Wie verschoont moeder ’. Zembla onderzocht wat er terecht is gekomen van de belofte om 12.000 extra zorgmedewerkers aan te trekken.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.