Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kwaliteit van kankerzorg in Nederland

13-08-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
kwaliteit-van-kankerzorg-in-nederland
( KWF )

Complexe kankerbehandelingen moeten over vier jaar alleen nog worden uitgevoerd in ziekenhuizen die daar het best in zijn. Aldus een brief van KWF Kankerbestrijding aan de informateur en fractieleiders van alle politieke partijen. Nu voeren behandelaars met soms weinig ervaring complexe behandelingen uit die andere ziekenhuizen beter kunnen. Dit moet anders, blijkt ook uit de aanbevelingen in het rapport 'Kwaliteit van kankerzorg in Nederland' van de Signaleringscommissie Kanker (SCK) van KWF Kankerbestrijding, dat eind juli in druk verscheen.
Op dit moment is er meer postoperatieve sterfte en zijn er meer heroperaties dan nodig. Dit is onaanvaardbaar voor patiënten. KWF Kankerbestrijding heeft samen met kankerpatiëntenorganisaties, chirurgen en zorgverzekeraars de informateur en fractieleiders gevraagd om concentratie van kankerzorg in het komende regeerakkoord op te nemen.
 

Herordening complexe kankerzorg

De kwaliteit van zorg is hoog in Nederland. Toch zijn er grote kwaliteitsvoordelen bij het concentreren van complexe kankerzorg. Als de beste behandelaars het meest complexe werk doen, worden de risico's op overlijden kleiner en zijn er minder complicaties, die veel leed veroorzaken bij kankerpatiënten en duur zijn om te behandelen. KWF Kankerbestrijding wil de kwaliteitsverbetering bereiken door een geleidelijke herordening van de complexe kankerzorg: in de loop van 4 jaar. Zo krijgen ziekenhuizen de kans om talentvolle behandelteams meer patiënten te laten behandelen en kan een ziekenhuis de zorg bij een minder succesvol behandelteam afbouwen.
Naast meer openheid over de resultaten van behandelingen stimuleert KWF Kankerbestrijding de ontwikkeling van meetinstrumenten om vanuit patiëntenperspectief de kwaliteit van zorg in kaart te brengen. KWF Kankerbestrijding werkt samen met onder meer patiëntenorganisaties aan een zorgstandaard kankerzorg en een website waarop patiënten in de toekomst informatie kunnen vinden over de kwaliteit van de kankerzorg in Nederland.
 
Rapport kwaliteit kankerzorg

KWF Kankerbestrijding wil met het uitbrengen van het Signaleringsrapport 'Kwaliteit van kankerzorg in Nederland' verdere verbetering van de kwaliteit van de zorg voor kankerpatiënten in gang zetten. Uit het rapport blijkt een variatie in de zorg tussen ziekenhuizen onderling. Factoren die de kwaliteit van kankerzorg in belangrijke mate bepalen: infrastructuur (beschikbare apparatuur etc.), volume (hoe vaak wordt een bepaalde behandeling verricht), specialisatie (welke specialisten zijn beschikbaar: oncologisch chirurg, gynaecologisch oncoloog, plastisch chirurg etc.), de kwaliteit van het multidisciplinaire team en inzicht in de uitkomsten van zorg (zijn de resultaten op niveau). Volgens de werkgroep moet de concentratie van zorg plaatsvinden op basis van deze criteria. De Signaleringscommissie Kanker onder voorzitterschap van prof. C.J.H. van de Velde blijft de komende jaren monitoren of en hoe de aanbevelingen uit het rapport worden opgepakt.

Zie ook:

ZEMBLA - Het Kankerdoolhof
De gemiddelde patiënt gaat ervan uit dat de kankerzorg in Nederland overal even goed is. Maar klopt dat ook? Zijn de resultaten van de kankerbehandelingen in ziekenhuizen overal gelijk? In ZEMBLA een speurtocht naar de kwaliteit van de kankerzorg. Bekijk 'Het  kankerdoolhof' van Ton van der Ham en Elma Verhey.

Het Kankerdoolhof: de cijfers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.