Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kroonprins en kroonprinses

  •  
14-06-2001
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
kroonprins-en-kroonprinses
Beiden kwamen ze vier jaar geleden voor het eerst in de Tweede Kamer. Allebei zijn ze specialist in asielzaken. En beiden schoten als een komeet omhoog binnen hun partij: Joop Wijn van het CDA en Femke Halsema van GroenLinks. Voor beiden gloorde de hoop op een plek in een nieuw kabinet. Zembla volgde hen tijdens de val van het kabinet Kok en in de turbulente weken daarna.
'Ik verheug me op een lange zomer. Tot de dood van Fortuyn had ik nog de illusie dat we bij de formatie betrokken zouden zijn. Dat kunnen we nu wel vergeten.' Dit zegt Femke Halsema van GroenLinks op 12 mei. Al vóór de uitslag van de verkiezingen realiseert ze zich dat GroenLinks onherstelbare schade is toegebracht. In dezelfde week schiet het CDA als een komeet omhoog. 'Mensen willen een andere politiek', zegt CDA-Kamerlid Joop Wijn.

Ster
'Ze kiezen voor ons, omdat wij niet voor paars verantwoordelijk zijn.' Zembla volgt Halsema en Wijn tussen half april en half juni 2002. Zowel Halsema als Wijn zijn binnen hun partij een rijzende ster. Ze zijn allebei jong en ambitieus en bedienen zich niet altijd van het Haagse politieke jargon. Ze voerden oppositie tegen het asielbeleid van paars. Hij vanuit de rechterzijde, zij vanuit links. Femke Halsema, als nummer twee op de lijst de kroonprinses van GroenLinks. En Joop Wijn, de ongekroonde kroonprins van het CDA. Althans volgens politiek commentator Felix Rottenberg, die in Zembla aan het woord komt.
Op de eerste opnamedag, 16 april, valt het kabinet Kok. Halsema en Wijn kijken vooruit op een mogelijke nieuwe regering. Halsema is dan nog optimistisch over de regeringskansen van GroenLinks. Zelf aast ze niet op een plek in het kabinet. 'Maar Joop Wijn wordt wel staatssecretaris van Financiën', zegt ze. Op dat moment weet nog niemand dat de Nederlandse politiek de roerigste tijd sinds mensenheugenis tegemoet gaat.
Emoties
Zembla volgt de Kamerleden tijdens de start van de verkiezingscampagne, tijdens Kamerdebatten en tijdens televisie-optredens. Ook de emoties na de moord op Pim Fortuyn én zijn vreugde en haar leed tijdens de verkiezingsavond komen aan bod. Na de verkiezingen breekt voor Halsema een rustige tijd aan. 'Voorlopig is de beurt aan rechts', zegt ze.
Joop Wijn maakt deel uit van het formatie-elftal van Balkenende en werd de afgelopen twee weken al genoemd als staatssecretaris, fractieleider en minister. Zelf kan hij daar uiteraard nog niets over zeggen. Hij is een groot voorstander van openheid in Den Haag, maar in formatietijd heeft openheid duidelijk grenzen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.