Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kroondomein Het Loo gaat weer maandenlang dicht

14-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
732 keer bekeken
  •  
d1c70176-c34b-4d52-85bb-65f27498cf34
Opnieuw gaat een groot deel van Kroondomein Het Loo op de Veluwe maandenlang dicht voor publiek. Vanaf dinsdag tot 25 december van dit jaar mag er in zo'n driekwart van het hele natuurgebied niet gewandeld of gefietst worden. Volgens stichting De Faunabescherming "druist deze beslissing in tegen de wens van een meerderheid van de Tweede Kamer en tegen de wettelijke voorwaarden die aan de subsidieverlening verbonden zijn.”

Het Veluwse natuurgebied wordt beheerd door de koning maar is eigendom van de Staat. De koning krijgt daar subsidie voor, net als alle andere particuliere beheerders van natuurgebieden. In mei dit jaar oordelen vooraanstaande juristen in de Zembla-uitzending 'Koninklijke constructies' dat de 4,7 miljoen euro die de koning krijgt voor het beheer van het Kroondomein, onrechtmatig is verleend.

Vrijstelling 
Uit de beschikking blijkt namelijk dat de overheid zonder enige onderbouwing de koning vrijstelt van belangrijke subsidievoorwaarden. Dit is volgens experts in strijd met de wet.
Door de vrijstelling mag de koning een gebied van 7200 hectare, oftewel zo'n driekwart van het hele natuurgebied, drie maanden per jaar voor het publiek sluiten. 

Voor andere subsidieontvangers geldt dat ze het terrein minstens 358 dagen per jaar moeten openstellen voor het publiek. Slechts 1 hectare mag worden aangehouden voor privégebruik. De openstellingseis is bedoeld om de belastingbetaler te laten meegenieten van het gesubsidieerde natuurgebied. 
Bezwaarprocedure 
De Faunabescherming startte na de uitzending een bezwaarprocedure tegen de subsidieverlening aan de koning.  Professor Wim Voermans, hoogleraar staats- en bestuursrecht van de Universiteit Leiden liet eerder aan Zembla weten dat een bezwaarprocedure tegen de subsidie kansrijk is: “Als het bij de rechter komt, dan denk ik dat hij er gehakt van gaat maken.”

Onlangs bracht De Faunabescherming naar buiten dat de overheid niet binnen de wettelijke termijn stukken over subsidie aan het Koninklijk Huis aan de advocaat van de Faunabescherming gegeven heeft. Daarom heeft advocaat Pieter Nicolai, namens de Faunabescherming, de overheid in gebreke gesteld.  “Het ministerie heeft de beslistermijn in de bezwaarprocedure inmiddels ruim overschreden en werkt niet mee aan het leveren van relevante informatie waartoe ze volgens de wet verplicht is”, stelt De Faunabescherming.

Kijk hier de uitzending 'Koninklijke constructies': 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.