Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kritiek op nieuw RIVM-onderzoek naar milieubelasting kunstgrasvelden

06-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP- kunstgras
Het nieuwe RIVM-onderzoek naar de milieugevolgen van rubberkorrels van autobanden op kunstgrasvelden is nog maar net begonnen, maar krijgt nu al stevige kritiek. Volgens milieuorganisatie Recycling Netwerk is het onderzoek te beperkt. De milieuorganisatie heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgeroepen het nieuwe RIVM-onderzoek op een aantal wezenlijke punten niet in te perken. De bedoeling is dat het onderzoek halverwege dit jaar klaar is, maar dat mag niet ten koste gaan van de grondigheid van het onderzoek, aldus Recycling Netwerk.
Robbert van Duin van Recycling Netwerk vindt het goed dat het Ministerie van I&W onderzoek laat uitvoeren naar de milieusituatie rond de kunstgrasvelden, maar plaatst er serieuze kanttekeningen bij. Zo worden maar tien van de ruim tweeduizend kunstgrasvelden onderzocht. De onderzoeksresultaten worden sterk bepaald door de selectie van die velden, aldus van Duin.
Bij die selectie moet volgens Recycling Netwerk rekening worden gehouden met de grote verschillen die er zijn tussen de verschillende locaties. Zo zijn er verschillende soorten rubberafval gebruikt en heeft iedere locatie een andere bodemgesteldheid.
‘Worst case’ velden
Het RIVM zegt dat de tien locaties vooral oude kunstgrasvelden zijn. Volgens een woordvoerder zou je milieueffecten, als die er zijn, op deze velden moeten kunnen waarnemen. Als er geen milieuschade wordt aangetroffen is de kans klein dat er op andere plekken wel milieuschade is. Maar volgens Recycling Netwerk moet er juist worden gekeken naar ‘worst-case’ velden. Met de selectie die het RIVM nu maakt, zou er een reële kans zijn dat het onderzoek conclusies oplevert die niet voor alle velden gelden.
Amerikaanse wetenschappers over gezondheidsrisico’s rubbergranulaat: ‘Onderzoeken industrie volstrekt onvolledig’
Recycling Netwerk benadrukt verder dat het niet alleen mag gaan om de milieugevolgen van rubberafval op het kunstgras, maar ook om de effecten van rubberafval in de funderingslaag ónder de sportvelden.
Niet alle toxische stoffen kunnen worden meegenomen
Een ander belangrijk punt is dat het onderzoek alle relevante emissies zou moeten bestuderen, dus naast bijvoorbeeld de uitstoot van zink en PAKs ook de uitstoot van minerale olie. Maar volgens het RIVM bevat rubbergranulaat zoveel toxische stoffen dat die niet allemaal in het onderzoek kunnen worden meegenomen.
Seizoensinvloeden
Als laatste wijst Recycling Netwerk op seizoensinvloeden die het moeilijk maken om op basis van kortlopende metingen betrouwbare conclusies te trekken. En de milieuorganisatie vindt dat er gekeken moet worden naar verlies bijvoorbeeld zink uit het langer liggende rubbergranulaat.
Met dit onderzoek zou dan moeten worden vastgesteld of en hoe een eventueel vervolgonderzoek kan worden beperkt tot een selectie uit hopelijk hooguit een paar honderd of misschien enkele tientallen verdachte velden, besluit Robbert van Duin.
ZEMBLA maakte drie uitzendingen over de risico’s van rubberkorrels op de Nederlandse kunstgrasvelden. Bekijk alle uitzendingen en verhalen over het onderwerp hier.
Goede of foute recycling?
Bekijk het fragment waarin Robbert van Duin uitlegt waarom het uitstrooien van rubberkorrels van oude autobanden geen goede vorm van recyclen is:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.