Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kosten hersteloperaties PIP-implantaten niet voor ziekenhuizen

22-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Zorgaanbieders die gebruik hebben gemaakt van implantaten van de fabrikant Poly Implant Prothèse (PIP) bij borstoperaties zijn niet aansprakelijk voor de schade die patiënten hebben geleden. Zij hoeven de kosten voor hersteloperaties niet te vergoeden aan de zorgverzekeraars. Dat heeft de rechtbank Amsterdam donderdag bepaald.

3000 euro
De verzekeraars hebben de kosten voor de hersteloperaties kosten, 3000 euro per stuk, voorgeschoten. Bij het Franse bedrijf is niets meer te halen, na het bekend worden van het schandaal is het bedrijf failliet is gegaan. De verzekeraars probeerden daarom de ziekenhuizen aansprakelijk te stellen, omdat zij de implantaten hadden geplaatst.
CE-keurmerk
De zaak draait rond een een procedure van 21 zorgverzekeraars tegen 27 klinieken en ziekenhuizen. In de periode 1998-2010 bracht het Franse bedrijf PIP borstimplantaten op de markt voorzien van een CE-keurmerk. Bij controle door de Franse inspectiedienst bleek dat PIP fraudeerde. Een CE-markering betekent: dit product is veilig en mag verkocht worden op de Europese markt. Maar uitgebreid wetenschappelijk onderzoek begon pas als toen de implantaten al werden gebruikt door chirurgen. Zo zijn patiënten proefkonijn zonder het te weten.
Industriële gel
Uit de ZEMBLA uitzending ' Operatie proefkonijn ' bleek dat de implantaten van het Franse merk Poly Implant Prothese (PIP) veel mankementen vertoonden: ze zouden gevuld zijn met industriële gel en scheuren snel, waardoor de siliconen in het lichaam terechtkomen.
Uit onderzoek van ZEMBLA bleek dat ook vrouwen die de implantaten vóór 2001 hebben gekregen een gezondheidsrisico lopen. Aanvankelijk waarschuwde de inspectie alleen vrouwen die een PIP-implantaat vanaf 2001 hadden gekregen. Hoofdinspecteur J. Hansen in ZEMBLA: ‘ Wij vragen de ziekenhuizen en privé-klinieken om de vrouwen die vóór 2001 een borstimplantaat van PIP of M-implants hebben gekregen, op te roepen om zich te laten controleren en in overleg met de arts de implantaten eventueel te laten verwijderen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.