Zembla

Korte update Skal-onderzoek overtreding Encebe Vleeswaren B.V.

  •  
15-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
sjoemelen-met-vlees
Encebe Vleeswaren B.V., dochteronderneming van VION, heeft op 6 december verklaard dat er een eenmalig incident heeft plaatsgevonden, waardoor in 2012 11.000 kilo ham onterecht als biologisch is verkocht. Skal heeft op basis van deze verklaring van Encebe Vleeswaren B.V. een onderzoek ingesteld. Dit onderzoek loopt nog. Skal heeft inspecties uitgevoerd bij Encebe Vleeswaren B.V. en bij het vrieshuis Diepop ’s Hertogenbosch B.V.. De resultaten van deze inspecties worden nog verwerkt.  Beide bedrijven werkten goed mee.
Overtreding 2012
Op basis van de inspecties heeft Skal geconcludeerd dat in de periode juni-juli 2012 ruim 11 ton gangbare ham ten onrechte is verkocht als biologische ham. Op basis van deze geconstateerde overtreding is een Tuchtrechtelijke Verklaring aangezegd, deze zal in 2014 door het Skal tuchtgerecht behandeld worden. De datum van deze zitting wordt begin 2014 vastgesteld. Het Skal-tuchtgerecht zal oordelen wat een gepaste sanctie is voor de overtreding uit 2012.
Structureel?
Skal onderzoekt nu of de overtreding inderdaad eenmalig is, zoals Encebe Vleeswaren B.V. aangeeft. Om dit te kunnen bepalen wordt steekproefsgewijs de administratie van 2013 onder de loep genomen. Ook vinden er kruiscontroles plaats in de keten, waarbij producten teruggetraceerd worden van de supermarkt naar het varken.
Verscherpt toezicht
In 2014 blijft Encebe Vleeswaren B.V. onder verscherpt toezicht staan. Dit betekent extra aangekondigde en onaangekondigde inspecties. Deze maatregel moet ertoe bijdragen dat Encebe Vleeswaren B.V. de biologische wetgeving goed naleeft.

(Bron: SKAL)
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.