Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Kort geding tegen PostNL om afhaalpunten

06-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Baas in eigen bus
Winkeliers die een afhaalpunt van PostNL huisvesten, hebben een kort geding aangespannen tegen het postbedrijf vanwege de verlaging van de vergoeding die zij ontvangen. Dat meldt branchevereniging VVP.

De VVP neemt stelling tegen de verlaging van de vergoedingen voor haar retailpartners met 25 tot 40%. Circa 2500 winkeliers met een PostNL-punt in hun winkel worden hierdoor getroffen. PostNL bleek de afgelopen maanden in overleg niet bereid tot een redelijke oplossing te komen.

PostNL gaf in mei aan dat ruim 90 procent van de betrokken winkeliers al akkoord is gegaan met de nieuwe tarieven. Het bedrijf wil wel met de VVP in gesprek blijven, om een beter beeld te krijgen van de bezwaren die leven. 
In de dagvaarding onderbouwt de VVP de stelling dat PostNL niet gerechtigd is deze verlaging eenzijdig door te voeren. Ook voert de VVP aan dat PostNL misbruik maakt van haar economische machtspositie.

VVP-voorzitter Gerard van Wezenbeek: ' Het is jammer dat we genoodzaakt zijn deze stap te moeten zetten. Ik had liever gezien dat PostNL ruimte had geboden om in goed overleg met elkaar naar alternatieven te zoeken. We weten ons in deze stap gesteund door collega branche-organisaties als NSO en Vakcentrum en een aantal winkelformules '.

De VVP behartigt de belangen van retailers met een post en/of –pakketpunt in hun winkel. Bij de VVP zijn bijna 800 retailers aangesloten. De VVP werkt nauw samen met de brancheorganisaties NSO (tabaks- en gemaksdetailhandel) en het Vakcentrum (zelfstandige supermarktondernemers). Totaal behartigt de VVP de belangen van meer dan 2.000 retailers.

Het kort geding dient op 3 augustus.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.