Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Koninklijke villa in Mozambique verkocht

17-01-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
184 keer bekeken
  •  
de-slapeloze-nachten-van-de-kroonprins
17 januari 2012 - Prins Willem-Alexander en prinses Maxima hebben hun vakantievilla in Mozambique van de hand gedaan. Dat schrijft premier Rutte in een brief aan de Tweede Kamer.

Het is het koninklijk paar niet gelukt om het huis aan een particulier te verkopen. Premier Rutte schrijft dat het paar de villa voor “een symbolisch bedrag” heeft verkocht aan Machangulo SA, de organisatie die het project beheert. In de brief schrijft Rutte dat de organisatie het huis alsnog zal proberen te verkopen en dat de financiële risico’s voor Willem-Alexander en Maxima zijn.

De slapeloze nachten van de kroonprins
Kroonprins Willem-Alexander komt in opspraak als hij investeert in het straatarme Mozambique.

Deskundigen kijken in ZEMBLA op kritische wijze naar de manier, waarop Willem-Alexander de investering in Mozambique verdedigde. Hij zou de arme Mozambikanen iets teruggeven in de vorm van scholen en huizen. Vastgoeddeskundige Ruud de Wit daarover in ZEMBLA: ‘Als je in Zuid-Afrika een project wilt beginnen, of dat nou een privéhuis is of een golfbaan of een fabriek, je zult altijd moeten onderhandelen met de plaatselijke bevolking over het recht om daar iets te mogen doen, en dat wordt vertaald in een ziekenhuis, een schooltje, watervoorziening, een weg.’

Als de prins zegt dat de commotie rondom Mozambique hem ‘slapeloze nachten’ bezorgt, wil hij laten zien dat de situatie hem niet onberoerd heeft gelaten. Frits Wester, politiek verslaggever van RTL4, daarover: ‘Die slapeloze nachten had hij niet over dat huis of het uitzicht, het ging over de beeldvorming en de kritiek.’
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.