Zembla

Koning krijgt komende jaren 4,5 miljoen euro voor beheer Kroondomein Het Loo

13-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1837 keer bekeken
  •  
Koning WA ANP

Koning Willem-Alexander krijgt tot 2028 in totaal 4,5 miljoen euro subsidie voor het beheer van Kroondomein Het Loo. De voorwaarde is dat het deel van het landgoed waarvoor de koning subsidie heeft aangevraagd, open blijft voor voor publiek. Het gaat om 1300 hectare. De koning heeft de subsidie echter niet voor het hele landgoed aangevraagd.

Het beheer van het gebied dat de koning voorheen afsloot om te kunnen jagen, betaalt hij voortaan zelf. Het gaat om het grootste deel van het landgoed, namelijk 3400 hectare. Dat heeft minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) maandag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Koninklijke constructie bleek onrechtmatig

Voorheen kreeg de koning subsidie voor het hele landgoed. Uit de Zembla-uitzending ‘Koninklijke constructies’ bleek dat dit volgens deskundigen, onrechtmatig was verstrekt, omdat de koning een groot deel van het staatsbos afsloot voor het publiek. En dat mag niet volgens de subsidieregeling waar de koning gebruik van maakt. De overheid gedoogde deze constructie.

De Faunabescherming verzet zich al jaren tegen de koninklijke jacht op het landgoed. Na de onthullingen van Zembla, maakte de stichting bekend de subsidie aan te vechten. De koning besloot later voor het deel van het staatsbos dat hij wil afsluiten voor publiek, geen subsidie meer aan te vragen.

Kijk 'Zembla Kort' over het Kroondomein:

Iets minder geld

Hij krijgt daarom de komende jaren een lager bedrag dan voorheen. Heel veel scheelt het echter niet. in plaats van 4,8 miljoen euro, krijgt de koning de komende jaren in totaal 4,5 miljoen euro voor natuurbeheer. Dat komt doordat de vergoedingen voor natuurbeheer volgens de minister flink zijn gestegen. Ook is rekening gehouden met inflatie, aldus de minister.

Zo'n 1600 hectare van het Kroondomein is altijd gesloten, omdat de natuur daar te kwetsbaar is voor bezoekers.

Geschiedenis Kroondomein

Het Huis Oranje-Nassau is al sinds 1648 verbonden met het Kroondomein. Onder koningin Wilhelmina is veel grond bijgekocht. Wilhelmina schonk het natuurgebied aan de Staat onder voorwaarde dat de kroondrager het volledige vruchtgebruik zou behouden. De Faunabescherming wil dat de koning de miljoenensubsidie van de afgelopen vijf jaar terugbetaalt. De Faunabescherming heeft daarom lange tijd geleden een bezwaar ingediend tegen de subsidie bij het ministerie van Natuur en Stikstof.

Het ministerie vond de Faunabescherming geen belanghebbende in de kwestie en wees het daarom af. Maar onlangs verloor de minister daarover een zaak bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. De minister moet daarom binnen zes weken een nieuw besluit nemen over het bezwaar dat de Faunabescherming maakte. Ze belooft de Kamer daarover te informeren.

Download de brief die de minister aan de Kamer stuurde over het Kroondomein:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.