Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Undercover in de Duitse Lyme-kliniek

  •  
18-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5485 keer bekeken
  •  
Teek - Lyme
Honderden Nederlanders met gezondheidsklachten wijken uit naar peperdure Lyme-klinieken in het buitenland voor een second opinion. Ze denken dat ze de ziekte van Lyme hebben, ook al is dat volgens hun eigen artsen niet het geval.
In ZEMBLA INTERNATIONAAL een onthullende reportage uit Denemarken over drie Duitse Lyme-klinieken, waar ook Nederlandse patiënten naar toe komen. Hieruit blijkt dat Deense patiënten met de dodelijke spierziekte ALS en de hersenziekte Parkinson er een diagnose en behandelplan kregen voor de ziekte van Lyme. Volgens deskundigen kunnen er risico’s kleven aan deze behandelingen. 
Kerngezonde De ense journalisten besluiten zich daarom voor te doen als patiënt en laten hun bloed onderzoeken in de Duitse BCA-clinic, Arminlabs en Privatpraxis für Integrative Medizin. Met de geheime camera leggen ze vast dat behandelaren Lyme constateren bij de gezonde proefpersonen. 
  • Tabitha Nielsen, Deense ALS-patiënte en klant van de Duitse BCA-clinic:
“Ik heb ze laatst gebeld omdat ik volledig overstuur was. Ik zei dat ik bang was dat ik doodging. Ze zeiden dat ze hadden gevonden waar ze naar hadden gezocht. Ze zeiden: 'Rustig maar. U blijft leven.'”
Volgens de buitenlandse klinieken hebben ze betere testen en behandelingen ontwikkeld voor de ziekte van Lyme. Maar volgens medisch specialisten ontbreekt het wetenschappelijk bewijs voor deze claims bij de gebruikte bloedtesten.
De kliniek Privatpraxis für Integrative Medizin gebruikt, nadat ze een positieve bloedtest hebben van een patiënt, ook nog een donkerveld microscoop om Borrelia-bacteriën op te sporen in het bloed. Uit de reportage blijkt dat behandelaar Yusuf Günes zowel bij een 3-jarig meisje als bij één van de gezonde Deense presentatoren de ziekte van Lyme hiermee definitief vaststelt. Nadat hij een druppel bloed afneemt en die onder deze microscoop legt, wijst hij de Borrelia-bacteriën aan. Terwijl een Noorse studie uit 2016 aantoont dat deze methode zeer onbetrouwbaar is. Tijdens het onderzoek levert het bij 85% van de gezonde proefpersonen ten onrechte de diagnose Lyme of Babesia, een andere vorm van tekenbesmetting op.
  • Jens Lundgren, Hoogleraar Infectieziekten, Universiteit van Kopenhagen:
“We moeten dus geloven dat je wat bloed uit z'n vinger haalt en dan plotseling overal Borrelia-bacteriën in het bloed vindt die als wormpjes rondzwerven. Dit is gewoon je reinste oplichterij.”
De langere antibioticakuren die de buitenlandse klinieken vaak aanbevelen, kunnen problemen veroorzaken. Terwijl uit meerdere onderzoeken blijkt dat langdurige behandelingen met antibiotica niet tot betere resultaten leiden bij de groep patiënten met onbegrepen langdurige klachten. De belangrijke Amerikaanse overheidsinstantie, Center for Disease Control and Prevention, waarschuwt voor serieuze gezondheidsrisico’s.
  • Jens Lundgren, Hoogleraar Infectieziekten, Universiteit van Kopenhagen:
“Hoe langer de antibioticabehandeling duurt hoe meer de normale bacteriën in het lichaam te lijden hebben. Dit kan ernstige problemen veroorzaken.”
De buitenlandse privéklinieken trekken duizenden klanten uit heel Europa. Mensen met ernstige klachten zoals gewrichtspijnen en vermoeidheid,die vermoeden dat ze dat ze de ziekte van Lyme hebben opgelopen na een tekenbeet. De diagnose en behandeling van Lyme is niet altijd eenvoudig. Dat speelt een rol bij de vlucht van patiënten naar deze klinieken.
Vaak voelen ze zich in de steek gelaten door hun eigen dokters. Zoals Børge Nielsen. Als hij ernstige gezondheidsklachten krijgt, lukt het de artsen niet om tot een diagnose te komen.
Hij vertrekt naar de Duitse BCA-clinic en krijgt er een positieve uitslag voor Lyme, ook al is dat eerder door zijn Deense dokters uitgesloten. Op aanraden van de Duitse kliniek slikt hij een jaar lang antibiotica. Naar eigen zeggen kost hem dat 20 duizend euro. Als Deense artsen een paar jaar later de ziekte van Parkinson bij hem vaststellen, kan hij ze niet geloven en weigert de voorgeschreven medicijnen in te nemen. Hij is inmiddels overgestapt naar een Spaanse Lyme- behandelaar.
  • Børge Nielsen, Deense Parkinson-patiënt:
“Ik was weer net zo teleurgesteld als alle andere keren. Vooral toen de specialisten uit het buitenland me vertelden dat er absoluut geen sprake kon zijn van Parkinson.”
In ZEMBLA INTERNATIONAAL, een onderzoek naar de Duitse Lyme-kliniek.
Woensdag  18 oktober rond 21:15 bij BNNVARA op NPO2.
Samenstelling en regie: Ketil Alstrup en Michael Bech
Nederlandse bewerking: Marieke van Santen
Eindredactie: Manon Blaas 
 Lees de transcriptie van deze uitzending.
het weerwoord
Reactie BCA
Lees ook het weerwoord van de Duitse Lyme-kliniek BCA-clinics op de Deense reportage.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor