Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Koeien produceerden nooit eerder zoveel melk als nu

27-10-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
370 keer bekeken
  •  
Koeien foto ANP
De gemiddelde levensproductie van een Nederlandse koe is het afgelopen jaar gestegen naar een ‘recordhoogte’ van 34.000 liter melk. Dat blijkt uit cijfers van Coöperatie Rundveeverbetering (CRV). Een stijgende productie kan zeer negatieve gevolgen hebben voor de koe, zo bleek in 2015 al in de uitzending van Zembla. Ondanks de kritiek is de levensproductie met 4.000 liter gestegen ten opzichte van 2010. 

In ‘De topsporters van de melkindustrie’ (uit 2015) liet Zembla zien hoe de industrie te werk gaat en wat de gevolgen zijn van de stijgende melkproductie. Door de hoge productie zijn de koeien namelijk mager en erg kwetsbaar. Er hoeft maar iets te gebeuren of de koe wordt ziek, zei professor Savelkoul in de Zembla-uitzending. Bijna 1 op de 3 koeien krijgt jaarlijks te maken met uierontsteking.

Naast uierontsteking en een verminderde vruchtbaarheid zijn klauwproblemen de belangrijkste reden dat koeien vroegtijdig worden afgevoerd, blijkt uit de Zembla-uitzending. Een koe zou gemakkelijk 10 jaar melk kunnen geven, maar in de praktijk geeft de koe gemiddeld 4 jaar melk. Daar is weinig in veranderd sinds 2015. Wel is de levensduur van een koe het afgelopen jaar met 2,5 maand gestegen, ze worden gemiddeld 6 jaar oud. 

Melkquotum
De hoge melkproductie is een gevolg van de afschaffing van het melkquotum. Sinds 2015 mogen boeren weer zoveel melken als ze willen. De Zembla-uitzending over melkkoeien liet zien dat dit betekent dat er in 2020 14 miljard liter melk gemolken zou worden in Nederland. En dat getal zit er niet ver naast: uit de laatste cijfers van de Nederlandse Zuivel blijkt dat in 2019 14.090.000 ton melk is geproduceerd. Nederland staat daarmee in de top 5 van hoogste melkproductie ter wereld.

Een hogere melkproductie zorgt ook voor meer uitstoot. Zo rekende het CBS uit dat de mestproductie van melkkoeien in 2019 iets verhoogd is ten opzichte van het jaar ervoor als gevolg van de toegenomen productie per dier.

Bekijk hier de uitzending ‘De topsporters van de melkindustrie’:
Bekijk hier deel 2 van 'De topsporters van de melkindustrie':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.