Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

KNVB gaat clubs helpen bij vervanging rubbergranulaat op kunstgras

17-01-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
voetbalvesting-rotterdam
De KNVB gaat voetbalclubs die toch geen rubbergranulaat op hun kunstgras willen, helpen aan een alternatief. 

"Om onwenselijke situaties te voorkomen hebben de BSNC (Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek) en de KNVB de procedures vastgelegd in twee convenanten", aldus de KNVB dinsdag.

"Met het ondertekende convenant willen partijen ervoor zorgen dat het proces van omwisselen soepel en op een kwalitatief goede manier verloopt."
Het onderzoek door het RIVM werd verricht nadat wetenschappers begin oktober tegen  Zembla  zeiden dat rubbergranulaat-velden nooit goed onderzocht zijn, terwijl in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië voetballers het krijgen van kanker linken aan het spelen op deze velden.
Diverse voetbalclubs wilden hierdoor niet meer op kunstgras spelen. Volgens het onderzoek zitten er in de rubberkorrels wel stoffen die geassocieerd worden met kanker, maar het gaat hierbij om dusdanig kleine hoeveelheden dat een speelverbod niet genoodzaakt is. Het zou gaan om een 'verwaarloosbaar' risico op kanker.

In de convenant zijn  werkprocessen beschreven ten aanzien van de manier waarop de omwisseling moet gebeuren. Bij vervanging van het infillmateriaal is er bijvoorbeeld een risico dat die garantie vervalt. Dat risico niet aanwezig als het infillmateriaal vervangen wordt door de oorspronkelijke bouwer van het veld. 

  • Convenant m.b.t. stopgezette aanlegprojecten
  • Convenant m.b.t. de omwisseling rubbergranulaat 
(Bron: Nu.nl/KNVB)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.