Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

KNSA doet onderzoek naar Puttense schietclub

30-05-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
schietverenigingen-overtreden-regels
De KNSA gaat onderzoek doen naar de Puttense schietclub. Dat zegt directeur van de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie (KNSA) Sander Duisterhof. Aanleiding is de uitzending van ZEMBLA van afgelopen zaterdag. In die uitzending vertelt een van de leden van deze vereniging over zijn fascinatie voor wapens en zijn bewondering voor de Duitse Wehrmacht. De schutter verzamelt ook spullen van de nazi’s. Duisterhof zegt ‘geschrokken’ te zijn van de beelden en kondigt aan dat er door de KNSA gekeken gaat worden naar het beleid van deze schietvereniging.

Kamervragen
Ahmed Marcouch (PvdA) heeft mondelinge vragen aangekondigd naar aanleiding van de ZEMBLA uitzending. Hij zegt dat controle op vergunningen beter moet en dat een medische verklaring voorwaarde moet worden naast een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor het verkrijgen van een wapenvergunning. Tevens zal de sociale controle door vereniging en medeleden cultuur moeten worden in de schietverenigingen door beter op elkaar te letten.

Meldpunt
Er komt een speciaal meldpunt om beter zicht te krijgen op schutters die dreigen door te draaien. Zegt de directeur van de KNSA, Sander Duisterhof zaterdag Zembla. Aanleiding voor het instellen van het meldpunt is het bloedbad dat Tristan van der V. in april in Alphen aan den Rijn aanrichtte. Hij had ondanks psychische problemen een wapenvergunning en beschikte over een semiautomatisch wapen, een pistool en een revolver.   

Bestuurslid van de schietsportvereniging Willem Tell in Harderwijk W. Feenstra legt uit in de uitzending dat de sociale controle weliswaar groot is, maar dat ze verder heel weinig informatie hebben over hun leden: ‘Ik ben heel erg alert op mensen die wij wapengeil noemen,’ zegt Feenstra. ‘Dat zijn mensen die bijna verliefd zijn op een wapen.’

Meer over:

de-schietclub
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.