Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Klokkenluider Fred Spijkers gerehabiliteerd

29-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
597 keer bekeken
  •  
fred-spijkers-krijgt-na-jaren-delen-archief
Fred Spijkers, de man die als klokkenluider jarenlang overhoop lag met defensie, is niet de hoofdschuldige aan dat conflict. Dat heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld, dat is het hoogste rechtsprekende orgaan bij bestuurskwesties.
Nek uitsteken
Tot op heden wijst de praktijk uit dat je in Nederland vooral niet je nek moet uitsteken, en zeker geen misstanden bij de overheid moet signaleren. Zo bewijst ook de jarenlange strijd van Fred Spijkers tegen Defensie.

Spijkers kreeg als maatschappelijk werker van de krijgsmacht in 1984 een dienstopdracht om een weduwe te vertellen dat haar man was omgekomen door zijn eigen schuld. Spijkers wist dat het anders lag; Defensie had ondeugdelijke landmijnen gebruikt. Hij voorkwam dat de zaak in de doofpot kwam en vertelde de waarheid. Maar het Ministerie van Defensie was niet blij met zijn onthulling en werkt Spijkers sindsdien tegen.
De uitspraak van de raad staat haaks op een eerdere uitspraak in 1997. Toen was de conclusie dat Spijkers juist schuldig was aan de ruzie met zijn werkgever. Een gesprek met Hans Venema van de Centrale Raad van Beroep op radio 1 .

Misbruik
"Als je je zou realiseren wat de situatie van die mensen is, en je realiseert je in welke mate de overheid daarvoor verantwoordelijk is, dan past je eigenlijk niks anders dan schaamte", meent rechtsfilosoof J. van der Vliet. Hij onderzocht de zaak Spijkers.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.