Zembla

Klokkenluider Ad Bos wil 10,5 miljoen schadevergoeding

  •  
08-12-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
klokkenluider-ad-bos-wil-105-miljoen-schadevergoeding
Klokkenluider Ad Bos claimt 10,5 miljoen euro schadevergoeding van de Staat. Dit heeft hij maandag bij monde van zijn advocaat Cees Korvinus bekendgemaakt, zo meldt het ANP.

Vrijdag werd in de strafzaak tegen Bos het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk verklaard , omdat de klokkenluider geen eerlijk proces heeft gehad. Bos werd in het kader van de bouwfraudezaak verdacht van omkoping en er was een voorwaardelijke celstraf tegen hem geëist.

De claim bestaat uit 6,5 miljoen euro smartengeld en vergoeding voor geleden materiële schade, omdat Bos door zijn rol van klokkenluider van de bouwfraude zijn baan is kwijtgeraakt en geen inkomen meer heeft. Daarnaast wil Bos vier miljoen in het kader van de 'tip- en toonregeling' van justitie. Volgens deze regeling krijgen tipgevers een beloning.

Jaren geleden was er al sprake van dat Bos twee jaarsalarissen zou ontvangen voor het onthullen van de bouwfraude, maar dat kwam nooit rond.

Woensdag is een eerste gesprek over de claim. Ad Bos heeft tegenover ZEMBLA verheugd gereageerd op de uitspraak van het hof afgelopen vrijdag. "Eindelijk gerechtigheid", aldus Bos.

Meer over:

nieuws-special
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.