Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

KLM moet cockpitgas onderzoeken

18-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kamervragen-n-a-v-gif-in-de-cockpit-deel-2
KLM moet onderzoek doen naar de luchtkwaliteit in de cockpit. De vraag is hoe hoog de concentratie is van het giftige gas TCP in de cockpit van een Boeing. Een KLM gezagvoerder zegt dat hij ziek is geworden van het gas en stapte naar de rechter.  Het onderzoek moet over tien weken afgerond zijn.

De gezagvoerder kreeg in 2000 voor het eerst te kampen met neurologische klachten zoals evenwichtsstoornissen. Hij is daarna regelmatig ziek geweest. De man zegt dat de klachten verdwenen wanneer hij thuis was en tweer terug kwamen wanneer hij vloog.

Volgens de piloot komt het gas vrij uit de airconditioning. De rechter vindt dat de man dat niet voldoende heeft kunnen aantonen.

In ZEMBLA uitzendingen Gif in de cockpit 1 en 2 over dit onderwerp, heeft KLM het probleem steeds ontkend. Tijdens het kort geding erkende KLM dat er giftige stoffen in de cabine kunnen voorkomen, maar stelde dat de concentratie zo laag is dat de gezondheidsklachten niet hierdoor konden ontstaan. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers pleit ook voor aanvullend onderzoek, omdat er geen wetenschappelijk bewijs is dat de TCP's schadelijk zijn.

Normen waaraan de luchtkwaliteit in een vliegtuig moet voldoen bestaan niet. Ook is nog niet onderzocht welke concentratie van het TCP schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Daardoor kan KLM nog niet verantwoordelijk worden gehouden, vindt de rechter.

KLM moet meewerken aan een onderzoek, maar hoeft het salaris van de piloot niet door te betalen. De gezagvoerder weigert te werken vanwege de kans op gezondheidsrisico's.

De luchtvaartmaatschappij moet binnen veertien dagen een onderzoeksinstituut vinden en een vraagstelling formuleren. Het onderzoek dient binnen verschillende KLM-toestellen plaats te vinden, aldus het vonnis, en mag zes weken duren.

 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.