Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Klink wil sterftecijfers ziekenhuizen bekendmaken

19-05-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
operatie-stilzwijgen
Minister Klink van Volksgezondheid wil naar aanleiding van ZEMBLA 'Operatie stilzwijgen' van 5 april dat ziekenhuizen vanaf 2010 hun sterftecijfers bekendmaken. Dat heeft hij in een brief aan de Tweede Kamer geschreven over het veiligheidsbeleid van het kabinet. In de uitzending van ZEMBLA kwam aan de orde dat ziekenhuizen waar fouten worden gemaakt daar meestal over zwijgen, ook als patiënten gevaar lopen. Verder bleek dat de controlerende instantie, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, zelden ingrijpt.
Een groep van deskundigen heeft als ambitie gesteld dat alle ziekenhuizen vanaf 2010 hun sterftecijfers openbaar maken en Klink schrijft dat hij deze ambitie ondersteunt. Ziekenhuizen moeten dan werken met de HSMR (hospital standardized mortality rate), een methode die het werkelijke sterftecijfer van een ziekenhuis vergelijkt met het sterftecijfer dat verwacht zou mogen worden gezien de patiëntenpopulatie. Dit sterftecijfer wordt dan één van de belangrijkste indicatoren voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het toezicht op veiligheid.
Klink wil het ook makkelijker maken voor patiënten om inzage te krijgen in hun eigen dossier, desnoods door dit af te dwingen. Het moet daarnaast makkelijker worden voor nabestaanden om inzage te krijgen in het dossier van een overledene. Dat kan nu alleen in bijzondere gevallen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.