Sfeerfoto van Zembla

Zembla

Donderdag om 20.25 uur op NPO2npo2

Het onderzoeksjournalistieke televisieprogramma van BNNVARA
Zembla

Klink wil sterftecijfers ziekenhuizen bekendmaken

19 mei 2009
  •  
leestijd 1 minuten
operatie-stilzwijgen
Minister Klink van Volksgezondheid wil naar aanleiding van ZEMBLA 'Operatie stilzwijgen' van 5 april dat ziekenhuizen vanaf 2010 hun sterftecijfers bekendmaken. Dat heeft hij in een brief aan de Tweede Kamer geschreven over het veiligheidsbeleid van het kabinet. In de uitzending van ZEMBLA kwam aan de orde dat ziekenhuizen waar fouten worden gemaakt daar meestal over zwijgen, ook als patiënten gevaar lopen. Verder bleek dat de controlerende instantie, de Inspectie voor de Gezondheidszorg, zelden ingrijpt.
Een groep van deskundigen heeft als ambitie gesteld dat alle ziekenhuizen vanaf 2010 hun sterftecijfers openbaar maken en Klink schrijft dat hij deze ambitie ondersteunt. Ziekenhuizen moeten dan werken met de HSMR (hospital standardized mortality rate), een methode die het werkelijke sterftecijfer van een ziekenhuis vergelijkt met het sterftecijfer dat verwacht zou mogen worden gezien de patiëntenpopulatie. Dit sterftecijfer wordt dan één van de belangrijkste indicatoren voor de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het toezicht op veiligheid.
Klink wil het ook makkelijker maken voor patiënten om inzage te krijgen in hun eigen dossier, desnoods door dit af te dwingen. Het moet daarnaast makkelijker worden voor nabestaanden om inzage te krijgen in het dossier van een overledene. Dat kan nu alleen in bijzondere gevallen.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.