Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Klimaatverandering verantwoordelijk voor heetste decennium ooit in India'

07-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
201 keer bekeken
  •  
india heet
India kampt jaarlijks met extreme hitte, hevige overstromingen en grote watertekorten. Vorig jaar stierven in India daardoor bijna 1600 mensen, waarvan ongeveer 850 door zware regenval en overstromingen. Door stevige stormen en bliksem kwamen in 2019 zeker 380 mensen om. Door de hitte stierven nog eens 350 personen. De hoogste temperatuur die vorig jaar werd gemeten was 51 graden.

De afgelopen tien jaren waren de heetste ooit in India. Dat maakte het Indiase meteorologische instituut bekend. Dat komt volgens de overheidsinstantie "onmiskenbaar" door de verandering van het klimaat. De vijf heetste jaren ooit in India kwamen allemaal voor in het afgelopen decennium. 2016 was het meest extreem.

Extreem
"Het effect van klimaatverandering op India is onmiskenbaar", zegt een woordvoerder van het Indiase meteorologisch instituut. "Het afgelopen jaar kende tijdens alle seizoenen extreem weer." De Verenigde Naties maakten eind vorig jaar bekend dat het afgelopen decennium wereldwijd de heetste was, sinds het begin van de metingen.

Oxfam Novib stelde in december in een rapport dat klimaatgerelateerde rampen in het afgelopen decennium de belangrijkste oorzaak waren voor mensen om op de vlucht te slaan. Meer dan 20 miljoen mensen per jaar - één persoon om de twee seconden - moesten hun huizen verlaten door rampen als droogte, bosbranden en orkanen. 

Azië 
Ongeveer 80 procent van alle mensen die het afgelopen decennium gedwongen hun huis moesten vertalen, woont in Azië, waar ook meer dan een derde van de mensen woont die wereldwijd in extreme armoede leven. Grote populaties in landen als de Filipijnen en Sri Lanka leven in gebieden die worden bedreigd door cyclonen of overstromingen.

Bron: ANP/Oxfam Novib/IMD

Lees de rapportage van het Indiase meteorologische instituut (India Meteorological Department):
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.