Zembla

‘Klimaatgerelateerde rampen leiden jaarlijks tot 20 miljoen vluchtelingen’

03-12-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
247 keer bekeken
  •  
ANP-402446021

Klimaatgerelateerde rampen waren in het afgelopen decennium de belangrijkste oorzaak voor mensen om op de vlucht te slaan. Meer dan 20 miljoen mensen per jaar - één persoon om de twee seconden - moesten hun huizen verlaten door rampen als droogte, bosbranden en orkanen. Dat stelt Oxfam Novib in een rapport dat maandag verscheen.

De hulporganisatie onderzocht hoeveel mensen zijn ontheemd door klimaatgerelateerde rampen tussen 2008 en 2018, op basis van gegevens van de overheid, internationale instanties en berichten in de media. 

Ontwikkelingslanden
De kans is groter dat iemand op de vlucht slaat voor een klimaatgerelateerde ramp, dan door een conflict. Ook mensen uit Westerse landen lopen risico om getroffen te worden door rampen die zijn veroorzaakt door klimaatverandering: de bosbranden in Australië en de recente overstromingen in Frankrijk hebben duizenden mensen ontheemd.

Toch zijn het vooral de armste landen - die de minste verantwoordelijkheid dragen voor de uitstoot van broeikasgassen - die het meeste risico lopen volgens Oxfam. Door het gebrek aan geld komen ontwikkelingslanden de rampen ook nog eens moeilijk te boven.

80 procent
Ongeveer 80 procent van alle mensen die het afgelopen decennium gedwongen hun huis moesten vertalen, woont in Azië, waar ook meer dan een derde van de mensen woont die wereldwijd in extreme armoede leven. Grote populaties in landen als de Filipijnen en Sri Lanka leven in gebieden die worden bedreigd door cyclonen of overstromingen.


Chema Vera, waarnemend uitvoerend directeur van Oxfam International, zegt er het volgende over op de website van Oxfam: "Onze regeringen voeden een crisis die miljoenen vrouwen, mannen en kinderen uit hun huizen drijft en de armste mensen in de armste landen betalen de zwaarste prijs."  

Klimaattop Madrid
Het rapport komt tegelijk met de start van de klimaattop in Madrid. Delegaties uit 196 landen kwamen maandag in de Spaanse stad samen voor de 25e VN-klimaatconferentie. Duidelijk moet worden hoe de geplande klimaatmaatregelen van het klimaatakkoord van Parijs uitgevoerd en betaald gaan worden.


Dinsdag bracht ook de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) een rapport naar buiten. Volgens de organisatie, die namens de Verenigde Naties allerlei bevindingen coördineert op het gebied van klimaat, staat nu al vrijwel vast dat het afgelopen decennium een nieuw 10-jarig temperatuurrecord zal vestigen. Al eerder werd bekend dat de afgelopen vijf jaar waarschijnlijk de warmste ooit zijn. Volgens de organisatie is ‘sinds de jaren 80 elk opeenvolgend decennium warmer geweest dan het decennium dat eraan voorafging.’

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de ZEMBLA-nieuwsbrief en ontvang wekelijks als eerste onze beste nieuwsverhalen, achtergrondartikelen en exclusieve video's.