Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Klachten door borstimplanten onderzocht

16-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pip-implantaten-scheuren-eerder
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laat ongeveer tweehonderd vrouwen onderzoeken die mogelijk klachten hebben door siliconen borstimplantaten. Een woordvoerster bevestigde een bericht van die strekking van Nieuwsuur.

Recent zijn er diverse wetenschappelijke studies verschenen over de impact van borstimplantaten. Daaruit blijkt dat siliconen mogelijk niet onschuldig zijn. Hoogleraar patiënt veiligheid Jan Klein concludeert op basis van deze studies: "We zouden moeten verschuiven van het idee dat de onveiligheid niet is aangetoond, naar het idee dat de veiligheid niet is aangetoond.”
Het onderzoek moet duidelijkheid geven of er trends of overeenkomsten zijn te vinden in hun klachten. Dan wordt met artsen en fabrikanten gesproken over oplossingen.
De vrouwen met de klachten hebben zich gemeld bij patiëntenorganisatie SVS. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet het onderzoek. Wanneer de uitkomsten bekend zijn, is nog niet duidelijk.
De vrouwen hebben verschillende soorten implantaten van verschillende merken.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.