Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Kindvriendelijke advocaten bij scheiding'

29-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Fallback image for card
Verkenning naar de kindvriendelijke advocatuur
Advocaten die te maken hebben met familiezaken zoals (v)echtscheidingen moeten veel kindvriendelijker te werk gaan. Daarvoor pleit Kinderombudsman Marc Dullaert woensdag  in zijn rapport 'Verkenning naar de kindvriendelijke advocatuur'
,, Een kindvriendelijke werkwijze moet de norm zijn voor alle advocaten. Mijn overtuiging is dat kinderen die met een echtscheiding te maken krijgen hierdoor beter worden beschermd ", aldus Dullaert. Zo pleit hij voor gespecialiseerde gezinsadvocaten die extra oog hebben voor de belangen van de kinderen.
Steeds meer kinderen krijgen te maken met de scheiding van hun ouders. Jaarlijks gaat het om circa 70.000 kinderen. 20 procent van de scheidingen kunnen gekarakteriseerd worden als een vechtscheiding, zo blijkt uit onderzoek van TNS NIPO.
Dullaert deed onderzoek naar de rol van de advocaten als preventieve schakel bij vechtscheidingen. Veel experts, onder wie advocaten, rechters, gedragsdeskundigen en wetenschappers, maar ook driehonderd kinderen werkten mee aan dit grote onderzoek.

De advocaat is volgens de Kinderombudsman een belangrijke schakel in het scheidingsproces en kan een voorname rol spelen voor kinderen die in de knel zitten tussen hun vechtende ouders.

De Kinderombudsman pleit voor een kindvriendelijke werkwijze in de advocatuur. Deze advocaat zou volgens de Kinderombudsman een gespecialiseerde familierechtadvocaat moeten zijn, die hoofdzakelijk familiezaken behandelt en over een aantal essentiële competenties beschikt, zoals het constructief coachen van cliënten bij conflicten, het de-escaleren en een onbevooroordeelde houding hebben. Een eerste stap zou mogelijk kunnen zijn, alleen gespecialiseerde advocaten familiezaken te laten behandelen waarbij kinderen betrokken zijn. Dit zou nader onderzocht moeten worden.

De Kinderombudsman adviseert de overheid om een kindvriendelijke werkwijze te stimuleren door alleen gespecialiseerde advocaten, die deze werkwijze hanteren, te financieren.

Tegelijkertijd zou ook de wijze waarop in Nederland de scheidingsprocedures gevoerd worden onder de loep moeten worden genomen: de twee-partijen-procedure met de duidelijke bezwaren voor kinderen, hun ouders, hun omgeving, de advocatuur en de rechterlijke macht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.